Alice
Alice Recepten 28 okt 2019

Ideaal als origineel aperitiefhapje: Griekse dolmades

Begin maar al spontaan de sirtaki te dansen want vandaag maken we dolmades! Dit traditioneel Grieks gerecht is ideaal als aperitiefhapje en heeft een zeer verfijnde smaak. Het is ook heel leuk om te maken en het is eens iets anders dan de klassieke borrelnootjes of chips. Met dit hapje scoor je gegarandeerd.

Dit recept voor dolmades hebben we van de Griekse foodblogger Panos en is ook heerlijk met zelfgemaakte tzatziki.

Hoe maak je Griekse dolmades?

Leg de wijnbladeren in een bak met lauwwarm water en laat ze minstens 1 uur weken. Ververs het lauwwarme water elk kwartier, om de wijnbladeren te ontdoen van de pekel.

Doe wat olijfolie in een pot en verwarm op een middelhoog vuur. Voeg de ajuinen toe en laat ze aanbraden tot ze glazig zijn (3 à 4 minuten). Doe dan water in de pan en voeg langzaam de risottorijst toe.

Deze rijst neemt erg veel water op dus blijf even gieten zonder dat de rijst verdrinkt. Blijf gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. Zorg dat de rijst nog een bite heeft. Kruid dan het geheel af met peper, zout, dille, peterselie en munt. Laat alles vervolgens afkoelen.

Foto: Cook Me Greek

Leg nu de wijnbladeren op een snijplank of werkoppervlak met de nerven naar boven. Strijk het blad plat en leg in het midden ongeveer 2 koffielepels rijst. Vouw de onderkant van het blad over het vulsel. Vouw vervolgens de zijkanten hier ook over. Rol het geheel dan in een kleine strakke cilinder.

Verplaats de dolmades dan met de gevouwen kant naar een pot (zorg dat de bladeren niet loskomen) en zet ze rechtop naast elkaar. Voeg dan juist genoeg limoensap en water toe totdat de dolmades volledig bedekt zijn. Besprenkel ze ook rijkelijk met olijfolie en breng ze aan de kook. Laat alles pruttelen tot de rijst zacht aanvoelt. Dit duurt normaal ongeveer 30 minuten.

Serveer de dolmades op kamertemperatuur met tzatziki.

Foto: 15 gram

Fan van de Griekse keuken?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Ideaal als origineel aperitiefhapje: Griekse dolmades
Sluiten