Nancy
Nancy Tips & Tricks 4 aug 2019

Zo kun je sla het beste bewaren en de houdbaarheid van de verschillende soorten

Sla is op z’n lekkerst als de blaadjes vers en knapperig zijn. Maar de houdbaarheid van sla verschilt per soort en ook de wijze waarop je sla bewaart, heeft daar invloed op. Welke slasoort blijft het langs vers in de koelkast? En hoe kun je die het beste bewaren?

Ga voor kropsla

Goed om te weten: de houdbaarheid van sla is meestal langer als je kroppen sla koopt. En hoe ‘dichter’ de krop is, hoe langer de sla vers blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kroppen ijsbergsla. Deze slasoort heeft de langste levensduur.

Dat geldt ook voor een krop Romeinse sla: die gaat ook 7 tot 10 dagen mee.

Een krop bladsla, zoals rode bladsla of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen.

En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.

De laatste jaren zie je in de supermarkt ook wel kluitsla: sla waar de kluit nog aan zit (met een beetje aarde). Deze soort blijft gemiddeld een week langer goed dan andere soorten.

houdbaarheid van sla

De houdbaarheid van sla in een zakje

Hoe zit het dan met de houdbaarheid van sla in een zakje? Reken gemiddeld op 3 tot 5 dagen. Een iets stevigere slasoort, zoals rucola, blijft trouwens altijd langer vers dan een zachtere soort, zoals veldsla of botersla.

Wil je de houdbaarheid verlengen? Website Thekitchn deed een test en ontdekte dat losse sla (uit een zakje uit de supermarkt) tot wel 10 dagen vers blijft in een bakje met keukenpapier. Pak er een vrij grote bak bij, bekleed die met keukenpapier en schud de sla uit de zak in de bak. Dek weer af met wat keukenpapier en sluit af met het deksel.

Houdbaarheid sla

Kropsla bewaren

Over de houdbaarheid van kropsla heb je verschillende theorieën. De volgende vinden wij de beste: snijd een dun plakje af van de stronk van de krop en zet de krop sla daarmee in een bakje water. Daarna mag je kropsla met bakje en al in de koelkast logeren. Zo zou je een krop ijsbergsla tot wel 9 weken (!) vers kunnen houden.

Wil je er tussendoor iets van gebruiken, trek dan gewoon steeds wat van de buitenste blaadjes weg. Plaats daarna de krop met de steel weer terug in het water.

houdbaarheid van sla

Verlepte sla eten

Overigens kun je verlepte sla nog prima eten, zolang je de rottende bladeren eruithaalt (maar dat lijkt ons logisch). De blaadjes blijven hun voedingswaarde dan nog gewoon behouden.

Je kunt de sla zelfs een oppepper geven. Laat de blaadjes 10 minuten tot een uur weken in een bak met koud water. De sla wordt gerehydrateerd en oogt daarna weer fris. Het is wel raadzaam om eventuele bruine plekjes eerst van de sla af te snijden.

houdbaarheid van sla

Lekkere slaatjes

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo kun je sla het beste bewaren en de houdbaarheid van de verschillende soorten
Sluiten