Monique
Monique Recepten 15 feb 2018

Homemade Koreaanse kimchi

Het meest bekende gerecht van Korea is ongetwijfeld kimchi: geen enkele Koreaanse maaltijd is compleet zonder. Kimchi bestaat uit gefermenteerde friszure groenten met flink wat pit door de toegevoegde rode chilivlokken. 

Mak kimchi

Omdat klassieke kimchi bereiden nogal tijdrovend is, geven wij je het recept voor mak kimchi. Met dezelfde smaak als kimchi, maar veel sneller. Vrij vertaald betekent het dan ook ‘snelle kimchi zonder zorgen’.

Let op:

  • Je hebt een hele grote pot nodig. Twee gewoon grote potten werken ook.
  • Zorg ervoor dat je glazen potten gesteriliseerd zijn.
  • Gebruik eventueel handschoenen (want je werkt met grote hoeveelheden chilivlokken)

Recept om kimchi te maken

Snijd de Chinese kolen in kwarten zodat je de harde kern kan verwijderen. Snijd de kool daarna in hapklare stukjes. Was de kool in koud water en laat uitlekken.

Besprenkel de koolbladeren met zout en masseer dat even in. Voeg water toe totdat de bladeren onder staan en laat ze zo 2 uur staan. Schud ze wel ieder half uur even op.

Spoel de kool daarna grondig af met water. De bladeren mogen niet te zout smaken, dus proef tussendoor goed. Indien de bladeren te zout zijn, spoel de kool dan opnieuw. Zijn ze niet meer te zout? Laat ze dan uitlekken.

Voor de kimchipasta meng je de rijstbloem met het water. Breng dit mengsel al roerend aan de kook. Voeg de suiker toe en kook nog een minuut door. Laat deze pap nu afkoelen, maar roer regelmatig zodat je geen vellen krijgt.

Mix de ui, knoflook, gember en vissaus tot in de keukenmachine. Voeg de afgekoelde rijstbloempap toe en roer er de chilivlokken door. Is alles goed gemengd? Snijd je wortel, bosui, daikon en prei julienne en voeg die toe aan de pasta.

Nu doe je beetje bij beetje de kimchipasta bij de kool. Masseer telkens goed in. Uiteindelijk moet de pasta de koolbladeren compleet bedekken.

Vul je glazen potten met de kimchi. Druk de groenten goed aan. Houd een centimeter onder de rand van de pot vrij.  Hoe beter de bovenkant met pasta bedekt is, hoe langer de kimchi houdbaar blijft. Sluit tenslotte de potten.

Die potten moeten 1 tot 2 dagen op kamertemperatuur staan. Open ze daarna om de groenten opnieuw goed aan te drukken. Sluit de potten opnieuw af en verplaats ze naar de koelkast. Open ze na een dag en druk de groenten goed aan. Sluit de potten weer goed af en bewaar daarna in de koelkast. De kimchi is na 2 tot 3 weken klaar voor consumptie. Open in deze periode de potten af en toe om het gas dat ontstaat vrij te laten. Kimchi is zeker een paar maanden houdbaar. De Koreanen zeggen zelfs dat kimchi nooit kan vergaan.

kimchi

Hoe eet je kimchi?

Je kunt kimchi los eten, maar ook op verwerkt in heel wat rijstgerechten, stoofpotten en soepen.

Je zult wellicht even moeten oefenen voordat je een kimchi hebt die helemaal naar jouw smaak is, maar niets is leuker dan na weken wachten je eigen gerecht met huisgemaakte kimchi te bereiden.

Soorten kimchi

Hoewel kimchi als hét nationale gerecht bekend staat, bestaan er meer dan honderd variaties.

De meest bekende is de versie met Chinese kool en stukjes daikon of rettich, baechu kimchi, op smaak gebracht met onder andere chilipepers, gember en vissaus. Om het fermentatieproces te versnellen worden er soms ook rauwe oesters of stukken vis aan toegevoegd.

Naast kool kan je ook kimchi maken met een andere basis, zoals daikon, pompoen, lenteui of komkommer. Ook als je dol bent op pittig eten, kun je kimchi aan je maaltijd toevoegen, want baek kimchi, oftewel witte kimchi, bevat geen chili.

De baechu geotjeori kimchi is een verse kimchi die direct gegeten kan worden.

kimchi

Bron:  SESU chops 

Reageer op artikel:
Homemade Koreaanse kimchi
Sluiten