Nancy
Nancy Tips & Tricks 27 jan 2020

Hoe herken je goede balsamicoazijn? 5 tips!

Je staat voor het schap van de supermarkt en aanschouwt: een rek vol met flesjes balsamicoazijn. Hoe weet je nu welke echt goed en lekker is? Met andere woorden: hoe herken je goede balsamico? Wij geven je 5 tips.

Hoewel Mazzetti, een balsamicobrouwerij in Modena, Italië, meerdere flesjes balsamicoazijn aflevert richting jouw dichtstbijzijnde supermarkt, verdelen ze de soorten  die ze maken grofweg onder in twee varianten. Er is de Aceto Balsamico di Modena I.G.P. en de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P.

Traditionele balsamico

Het verschil? Het is dat woordje ‘Tradizionale’ dat het verschil reeds aangeeft. De Aceto Balsamico di Modena I.G.P. is de gangbare variant die je in de supermarkt vindt. Traditionele balsamicoazijn (dat is dus de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P) wordt van pure most gemaakt. Dat zijn geperste druiven, die nog niet zijn vergist (lees: er is nog geen wijn van gemaakt).

Voor de supermarktvariant van balsamico wordt maar een derde van de pure (ingekookte) most gebruikt. Er gaat ook een deel wijnazijn in en een deel geconcentreerde most. Die drie delen gaan samen in grote vaten, waar ze moeten rijpen en fermenteren.

12 tot 25 jaar rijpen

Waar de supermarktvariant van balsamico vervolgens minimaal 60 dagen hoeft te rijpen om zichzelf balsamico te mogen noemen, houdt Mazzetti een tijd aan van twee jaar (te herkennen aan een rood label) tot drie jaar (te herkennen aan een goudkleurig label). De ambachtelijke variant laten ze wel 12 tot 25 jaar rijpen.

Balsamico wordt altijd gerijpt in houten vaten. De goedkopere variant wordt opgeslagen in enorme houten vaten, de ambachtelijke Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P. wordt gerijpt in hele kleine vaten. Al naargelang er vocht verdampt uit de oudere vaten, worden ze regelmatig aangevuld met vocht uit de jongere vaten ernaast. En dat dus gedurende een periode van 12 tot 25 jaar.

Een goede balsamico herkennen

De meeste mensen zullen hun flesje balsamico in de supermarkt (of delicatessenwinkel) kopen. Maar hoe zie je dan of je een goede balsamico te pakken hebt? 5 tips:

1. Let op het keurmerk

Het keurmerk I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta) geeft aan dat het product in de streek wordt gemaakt, maar de ingrediënten die gebruikt worden, mogen ook van buitenaf komen.

Het keurmerk D.O.P., staat voor Denominazione di Origine Protetta. Om dat keurmerk te verdienen, moeten naast het product zelf ook alle ingrediënten in het product lokaal zijn gemaakt en verpakt. Dat is dus ook de meest traditionele soort balsamico en eigenlijk ook de beste.

2. Blaadjes tellen

Als je goed kijkt, zie je dat er op flesjes balsamico linksboven een aantal blaadjes zijn afgebeeld. Ook dat is een keurmerk. Vier blaadjes geven aan dat de kwaliteit het hoogst is (binnenkort wordt het keurmerk nog uitgebreid tot 5 blaadjes).

3. Ruiken

Ook de geur van balsamico zegt wat over de kwaliteit. Over het algemeen geldt: hoe zuurder, hoe goedkoper. Balsamico van goede kwaliteit, ook uit de supermarkt, ruikt een beetje naar honing.

4. Kijken

Schenk wat balsamico in een doorzichtig glaasje en kantel het glaasje een beetje. Bovenin het glas kun je zien of de balsamico een laagje achterlaat en merk je dus ook hoe dik de azijn is. Hoe dikker en stroperiger, hoe beter.

5. Proeven

Het leukste onderdeel: proeven! Smaakt de azijn fruitig of complex, zuur of zacht, zoet of juist niet te zoet, stroperig of juist dun? Een hele goede balsamico moet je in principe zo kunnen drinken. Die gebruik je niet alleen voor een saladedressing, maar druppel je op kaas, aardbeien, vanille-ijs… Kortom: alles wat jij lekker vindt.

Welke soort balsamico gebruik je?

Wil dit zeggen dat balsamico met minder blaadjes op het flesje en een I.G.P.-keurmerk van inferieure kwaliteit is? Nee hoor. Want elke balsamico is weer geschikt voor een andere toepassing.

De lekkerste recepten met balsamicoazijn

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Hoe herken je goede balsamicoazijn? 5 tips!
Sluiten