Tips & Tricks 17 apr 2018 Lai-Wah

Hoe gebruik je een koksmes? 6 basistechnieken

Als je niet weet hoe je een koksmes moet gebruiken, zal je niet veel verder geraken dan een paar zielige, ongelijke stukjes ui of wortel. Door deze basistechnieken te leren, word je in geen tijd een echte hobbykok!

Voor je begint met snijden zorg je er als eerste voor dat je snijplank stabiel op het aanrecht ligt. Tip: leg een vel keukenpapier of een antislipmatje onder je plank, zodat die niet kan weg schuiven.

Een basiscursus snijden in de keuken

Een paar beginnerstips

Houd het mes op de juiste manier vast: plaats je wijsvinger en duim aan het einde aan de brede kant van het mes en vouw de rest van je vingers om het heft. Dat is het handvat.

Zo, weer wat geleerd, graag gedaan! Zo krijg je een stevige greep. Met de andere hand vorm je een klauw op de plank, zodat je niet in je vingers kan snijden.

Nee, je gaat nu niet in het wilde weg hakken, maar je maakt rustige golfbewegingen met je mes.

Hoe gebruik je een koksmes? 6 basistechnieken

Oke, snijden maar!

Blokjes snijden

In recepten ook wel ‘snipperen’ genoemd. Wordt meestal met uien gedaan.

Je snijdt de ui doormidden zodat het gemakkelijk is om ‘m te schillen. Leg de helften met de vlakke kant op je plank en snij horizontaal (van de hand met het mes naar de hand zonder) enkele inkepingen in de ui, dus niet helemaal door.

Nu maak je ook verticaal sneetjes (van de kant van je vrije hand naar je hand waar je het mes vasthoudt). Opnieuw zorg je ervoor dat je niet te ver snijdt. Nu hoef je alleen nog verticaal in de andere richting snijden voor mooie, gelijke blokjes.

Hoe gebruik je een koksmes? 5 basistechnieken

Fijnhakken

Knoflook en gember worden vaak fijngehakt om in gerechten te verwerken. Zo ga je te werk: plet een knoflookteentje met de brede kant van het mes en verwijder het schilletje. Maak met dezelfde golfbeweging steeds kleinere stukjes van de knoflook.

Na een tijdje kan je meer beginnen te hakken (niet te hard!). Hoe fijner je knoflook, hoe meer smaak er vrijkomt.

Hoe gebruik je een koksmes? 5 basistechnieken

Chiffonade

Chiffonade is het in dunne lintjes snijden van bladgroenten of kruiden. Blaadjes basilicum kan je heel mooi chiffonade snijden: stapel een paar blaadjes op elkaar en rol ze op tot een sigaarvorm. Met -daar is ‘ie weer – de golfbeweging snij je nu hele dunne lintjes van de blaadjes.

Zorg ervoor dat je mes telkens goed door de blaadjes heengaat voor een gelijkmatig resultaat.

Hoe gebruik je een koksmes? 5 basistechnieken

Julienne

Vaak gebruikt voor wortels, maar je kan het voor andere groenten ook toepassen. Snij de wortel in gelijke stukken van ongeveer 6 centimeter. Snijd 1 kant van het stukje wortel af, zodat je een platte kant krijgt.

Leg de wortel op deze vlakke kant. Snijd gelijke plakjes van 3 mm dik en leg ze op een stapeltje. Snij deze plakjes weer in stukjes van 3 mm zodat je lucifers krijgt.

Hoe gebruik je een koksmes? 5 basistechnieken

Oblique

In het Engels ook roll cut genoemd. Snijd het uiteinde van een wortel schuin af. De wortel ligt met de afgesneden kant naar rechts op je plank.

Rol de wortel om zodat de lange kant van het diagonale deel van je af komt te liggen. Snijd nu een stuk diagonaal af met je mes richting de linkerkant. Zo maak je kleine driehoekjes.

Rol steeds de wortel een stukje door zodat het langste schuine deel steeds naar rechts ligt. Zo krijg je allemaal gelijke stukjes.

Hoe gebruik je een koksmes? 5 basistechnieken

Brunoise

Brunoise gesneden producten zijn ‘in blokjes’ van circa 0,5 x 0,5 cm gesneden. ‘Couper en brunoise’ betekent: in blokjes snijden.

Snijd eerst plakken van ongeveer 5 cm van de groenten (bijvoorbeeld een courgette). Stapel deze op elkaar en snijdt daar weer dunne reepjes van. Draai een kwartslag en snijd in blokje van 1/2 cm.

Hoe gebruik je een koksmes? 6 basistechnieken
Bron: Tasty

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Hoe gebruik je een koksmes? 6 basistechnieken
Sluiten