Het ultieme pepernotenrecept: beter dan die van de Sint

Nu Halloween achter ons ligt, is het tijd voor het volgende kinderfeest: Sinterklaas. De kinderen krijgen een berg nieuw speelgoed en een heleboel lekkers (als ze braaf waren tenminste). Van al dat lekkers kunnen de volwassenen ook meegenieten. Vooral die heerlijke pepernoten.

De sint brengt chocolademannetjes, marsepein, letterkoekjes, mopjes, … Maar jij kan dit jaar zorgen voor de pepernoten. Met dit recept maak je ze helemaal zelf en zoals klusser Roger zou zeggen: “Wat je zelf doet, doe je meestal beter.”

Het recept voor pepernoten

Zo maak je zelf de allerlekkerste pepernoten:

Verwarm de oven voor op 160 graden en leg alvast een stuk bakpapier op de bakplaat.

Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en een snuifje zout.

Snijd de boter in blokjes en meng de boterblokjes door het droge mengsel.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed net zolang tot het een soepel geheel is.

Verdeel het deeg in vier ballen en rol hier vervolgens lange slierten van.

Snijd de slierten in gelijke stukjes. Rol hier balletjes van en verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat.

Druk de balletjes deeg met een vork (of met je vinger) een stukje platter. Zorg ervoor dat de deegballetjes niet tegen elkaar aanliggen!

Bak de pepernoten ongeveer een kwartiertje gaar en lichtbruin. Haal voorzichtig de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten volledig afkoelen.

Extra: smelt au bain-marie wat chocolade in een pannetje en dip de (afgekoelde!) pepernootjes erin en maak zo je eigen chocoladepepernoten.

Bewaar de zelfgebakken pepernoten in glazen potjes met dekseltjes. Het ziet er leuk uit en zorgt voor een gezellige sfeer aan de koffietafel!

Wil je blijven bakken? Maak dan ook eens deze Zweedse havermoutkoekjes met chocolade

 

Meer leuke content? Like ons op Facebook