Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 11 aug 2019

Een groots gerecht uit de Provence: grand aïoli

Wie denkt dat grand aïoli een mega-size schaal van de dikke mayonaise met look en cayenne is, heeft het niet geheel juist. Grand aïoli is een klassiek Zuid-Frans gerecht met groenten, vis, aardappelen én aïoli. Lekker met een koel glas rosé op een (na)zomerse dag.

Grand aïoli is een simpel gerecht bestaande uit gekookte (klip)vis, groenten, aardappel en aïoli en komt oorspronkelijk uit de Provence. Idealiter bestaat een goede grand aïoli uit 6 componenten, maar stop er vooral ook je eigen creativiteit in (gekookte eitjes bijvoorbeeld)! Ook welke groenten je gebruikt, is geheel aan jou.

Foto: Facebook

Klipvis

Allereerst, wat is klipvis? Dit is gezouten en gedroogde kabeljauw, dat vissers op zee vroeger zoutten en in de zon lieten drogen, zodat er geen bacteriën bij konden komen. Je kunt het dan ook niet direct verwerken, want dat is veel te zout en hard.

Klipvis week je in water dat regelmatig ververst dient te worden. Je weekt de vis het best gedurende 24 uur waarbij je het water minimaal 6 keer ververst. Zo verdwijnt het overtollige zout en wordt de vis zacht. Doe dat in ruim water en leg het stuk vis in een schaal waar je een omgekeerd bord in legt. Het zout kan dan naar de bodem van de schaal zakken.

Als alternatief voor klipvis kan je bakkeljauw gebruiken, te koop bij Surinaamse of Aziatische winkels en in sommige supermarkten. En kan je beiden niet vinden, kook dan gewoon een stuk witvis in een visbouillon of vervang het door garnalen, mosselen of andere vis.

View this post on Instagram

Last chance to grab the few remaining seats to Saturday's Provençal farm dinner @ourtablecooperative! See link in profile to view our fresh & summery menu and to purchase tickets.

A post shared by Meadowlark (@meadowlarkpdx) on

Zo maak je grand aïoli

Week de klipvis zoals hierboven beschreven en dep droog met keukenpapier.

Snij de vis in stukken en kook in ruim water gedurende 10 tot 12 minuten op een laag vuur. Giet de vis af en laat goed uitlekken. Ontdoe van eventuele graten.

Laat de groenten op kamertemperatuur komen.

Maak ondertussen de aïoli.

Verdeel de vis en de groenten op een grote schaal en serveer de aïoli er apart bij.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Cooper Mountain Vineyards (@coopermountainvineyards) on

Lees ook:

Vrijdag visdag: zo maak je zelf een hemelse bouillabaisse

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Een groots gerecht uit de Provence: grand aïoli
Sluiten