Gooi je oud brood niet weg! Dit kan je er allemaal mee doen

Een heerlijk brood gekocht, maar net iets te lang in de brooddoos op het aanrecht laten liggen? Dat oud brood moet je zeker niet weggooien. Daar kan je nog een heleboel heerlijke dingen mee maken.

Crostini

Er bestaat geen makkelijkere tapa dan crostini. Je roostert het brood in de oven met wat olijfolie, peper en zout en om het helemaal een delicatesse te maken wrijf je het brood nog even in met een teentje look. Dan kan je de crostini beleggen met wat je maar wil.  Je kan de crostini klassiek houden door er een heerlijke tomatensalsa op te smeren. Je kan ’em herfstig houden met geitenkaas, vijgen en walnoten. Maar je kan ook de culinaire kant op door er plakjes gegrilde aubergine op te leggen en af te werken met munt en mangohummus.

 

oud brood

Panzanella

Panzanella is een van onze favoriete koude gerechten uit de Italiaanse keuken. Een perfect voorbeeld van la cucina povera, want deze goedkope salade wordt gemaakt van restjes oudbakken brood, tomaat, basilicum en dressing.

Hoe maak je thuis de perfecte panzanella? Allereerst: zorg voor oud brood. Vervolgens kun je al je favoriete Italiaanse kliekjes op maken. Uiteraard tomaten, liefst lekker rijpe, zoetige en vlezige tomaten, die nat genoeg zijn om het brood wat zompiger te maken. Dat maakt de panzanella zo lekker. Verder kun je flink experimenteren, bijvoorbeeld met rode ui, ansjovis, kappertjes, gegrilde paprika, olijven, et cetera.

Vervolgens maak je een simpele dressing van witte of rode wijnazijn, extra vergine olijfolie en peper en zout. Alles lekker door elkaar husselen, en het liefst een uurtje laten staan, zodat alle smaken goed in het brood trekken. Tot slot werk je de salade af met verse basilicum. Smakelijk!

oud brood

Croutons

De sleutel tot succes bij het maken van croutons is het gebruiken van oudbakken brood. Vers brood bevat (te) veel vocht waardoor ze minder snel droog worden. Verwarm je oven voor op 160 graden en snijd een brood in de vorm van croutons.

Leg ze op een bakplaat en bak minstens 10 minuutjes of totdat ze volledig zijn uitgedroogd. Geef je croutons extra smaak door ze te besprenkelen met olijfolie, je favoriete kruid of bak stukjes knoflook mee. Strooi ze over deze heerlijke broccoli-kaassoep of  strooi ze over deze frisse salade met watermeloen.

oud brood

Paneermeel

Is je brood écht heel droog en oud? Maak er dan paneermeel mee. Laat de sneetjes oud brood op een plank of bord een paar uurtjes drogen in de zon of op de verwarming.

Scheur het in grove stukken en verkruimel alles (eventueel zonder korstjes) in een hakmolen of keukenmachine. Paneermeel komt altijd wel van pas: of je nu mozzarellasticks maakt of cordon bleu. En je gerechten worden aan pak lekkerder met dat verse broodkruim.

oud brood

Nog meer broodrecepten?

Meer leuke content? Like ons op Facebook