Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 13 feb 2019

Minder groenten en fruit weggooien? Zo doe je dat

Eet je graag gezond, maar sla je vaak te veel groenten en fruit in die je aan het einde van de week in de groene bak moet gooien? Culy geeft je tips om gezond te eten en voedselverspilling tegen te gaan.

Van al het voedsel worden groenten en fruit het vaakst in de vuilbak gegooid. Dat komt simpelweg omdat ze nu eenmaal een kortere levensduur hebben dan een pot choco.

Gezond eten en voedselverspilling tegengaan, zo doe je dat

Plan een weekmenu
Door een weekmenu te plannen, voorkom je dat je te veel eten in huis haalt, omdat je weet wat je de rest van de week zal eten en daar je boodschappen op afstemt. Vergeet je boodschappenlijstje niet en ga zéker niet met een lege maag de supermarkt in. Zo voorkom je dat je meer in je karretje stopt dat later weer in de vuilbak verdwijnt.

Conserveren
Oké, je hoeft niet helemaal los te gaan alsof het de 18e eeuw is en je geen koelkast hebt, maar leer bijvoorbeeld welke groenten en fruit je goed kan invriezen of inmaken. Maak een lekkere confituur van overgebleven fruit of zongedroogde tomaten uit de oven.

Onze tips:

Tomaten invriezen doe je zo
Avocado’s invriezen
Aardbeienconfituur uit de microgolf
Zelf stekelbessenconfituur maken

aardbeienconfituur uit de microgolf

Weet waar je wat moet opbergen
Eten op de juiste manier opbergen zorgt ervoor dat het langer goed blijft. Weet je niet zeker of tomaten nu wel of juist niet in de koelkast moet bewaren? Dat hebben wij al voor je uitgezocht:

Groenten en fruit die je niet in de koelkast moet bewaren

groenten en fruit niet in de koelkast

Denk logisch na
Op de meeste producten wordt de uiterste houdbaarheidsdatum vermeld. Maar dat wil niet altijd zeggen dat je je daar strikt aan dient te houden. Je eten heeft geen ingebouwde klok die zich exact aan die datum houdt. Gooi dat stuk kaas of melkkarton dan ook niet klakkeloos de vuilbak in, maar vertrouw op je neus en ogen.

Deze producten uit je voorraadkast blijven oneindig lang goed

Wees creatief
Wanneer groenten en fruit overrijp zijn, kan je daar nog veel mee bereiden. Verwerk ze bijvoorbeeld in een stoofpot, soep, saus of smoothie. Voor appelmoes of een bananenbrood volstaan die appels en bananen die al een tijdje op je fruitschaal liggen prima. En in een quesadilla met spinazie en ham hoeft de spinazie ook niet net van het veld te komen.

Reageer op artikel:
Minder groenten en fruit weggooien? Zo doe je dat
Sluiten