Britt
Britt Inspiratie 7 aug 2019

Een korte geschiedenisles over Britse thee (en welke soorten er zijn)

Er bestaan twee soorten mensen op deze wereld: theeliefhebbers en koffiefans. Behoor jij tot de groep mensen die niet zonder thee kan? Dan vind je in dit artikel de geschiedenis van thee en welke soorten er zijn.

De geschiedenis van thee

Thee werd voor het eerst in Groot-Brittannië gebracht in het begin van de 17e eeuw door de East India Company. Het was een duur luxeproduct  dat alleen voor de rijken bestemd was. Catherine van Braganza, de vrouw van Charles II, introduceerde het ritueel van het drinken van thee bij het Engelse koninklijke hof en de aristocratie nam deze gewoonte over.

De eerste theewinkel voor dames werd in 1717 geopend door Thomas Twining en in heel Engeland begonnen langzaam theewinkels te verschijnen. Zo werd het drinken van thee voor iedereen beschikbaar. 

Soorten thee

Op dit moment zijn er meer dan 1500 soorten thee in Groot-Brittannië, variërend van smaak, kleur en stijl. Maar in andere delen van de wereld zijn ze ook meester geworden in het maken van thee. Hierbij enkele voorbeelden van buitenlandse thee (die erg populair zijn in Groot-Brittannië):

Indische thee

India is een van de meest groeiende telers die 12% van de theesoorten in de wereld exporteert. Dit zijn de drie belangrijkste soorten:

  • Darjeeling: deze is afkomstig uit Noord-India. Het is een lichte delicate thee, perfect voor in de namiddag.
  • Ceylon-thee: dit is iets sterkers dan Darjeeling. Het is aromatisch met een lichtjes scherpe smaak.
  • Assam: dit is een sterke thee die uitstekend kan gebruikt worden voor het bereiden van melanges.
  • Andere theesoorten in Groot-Brittannië en Ierland zijn: ‘Darjeeling Orange Pekoe’ of ‘Ceylon Broken Orange Pekoe’. Deze thee heeft geen sinaasappelsmaak, maar het gaat over de grootte van het blad.

geschiedenis thee

Chinese thee

China is zowat de geboorteplaats van thee en zorgt voor 18% van de theeproductie over de hele wereld. Twee favoriete types zijn:

  • Lapsang Souchong: dit is misschien wel de meest beroemde Chinese thee. De beste komt uit de heuvels in het noorden van Fujian. Het heeft een rokerige geur en smaak.
  • Yunnan: dit is een zwarte thee uit de provincie Yunnan. De rijke, aardse smaak is vergelijkbaar met Assam en is een uitstekende ontbijtthee.
  • Er zijn veel andere variëteiten uit zowel India als China en andere landen, waaronder groene thee, witte thee en aromatische stoffen.

Bron: thespruceeats

Meer weten over thee?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Een korte geschiedenisles over Britse thee (en welke soorten er zijn)
Sluiten