Monique
Monique Recepten 21 mrt 2018

Gegarandeerd de perfecte beurre noisette

Beurre noisette, letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’, is gesmolten boter waarbij de eiwitten bruin kleuren. Dat resulteert in een hazelnootachtige smaak en geur. Su-per-lekker dus, maar niet heel gemakkelijk om te maken. Of toch wel …? 

Buzzfeed gaf ons deze handige methode waarbij je gegarandeerd de perfecte beurre noisette krijgt.

Zo maak je beurre noisette

Snijd de boter in stukjes van dezelfde grootte zodat ze geleidelijk smelten. Doe de stukjes vervolgens in een pot met een lichtkleurige bodem. Dit is belangrijk zodat je goed de kleur van je boter kan zien en het dus niet verbrandt.

Verwarm op middelhoog vuur. Blijf steeds roeren, zodat alles gelijkmatig smelt en tot alle boter gesmolten is, nog voordat de eiwitten naar boven komen. Na ongeveer dertig seconden zullen er belletjes en een beetje schuim verschijnen. Blijf roeren.

Op dit moment verdampt het water in de boter en zullen de eiwitten zich scheiden van het vet. Blijf nog steeds roeren. Na een tijdje zal de boter verkleuren. Zodra je beurre naar jouw idee nog nét niet bruin genoeg is, haal je de pan van het vuur en giet je de gesmolten boter in een kommetje.

Laat de bruine boter afkoelen en bewaar in een gesteriliseerd bakje in de koelkast. Zo blijft het nog twee weken goed.

Gegarandeerd de perfecte beurre noisette

Tips

Gebruik beurre noisette door alles wat een tikje romigheid met een vleugje noot kan gebruiken, bijvoorbeeld:

– Cupcakes en andere taartjes

– Over verse ravioli met salie

– Bij American pancakes

– Bij puree of over stoemp

– Over winterse groenten

– Bij een malse steak

Reageer op artikel:
Gegarandeerd de perfecte beurre noisette
Sluiten