Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 24 mrt 2019

Donderdag Veggiedag: gebrande bloemkool en nog meer van Black Smoke

Jord Althuizen en Kasper Stuart gingen op road trip naar de USA en eindigden met een bbq-restaurant in Antwerpen: Black Smoke. Nu bundelen ze hun stoere recepten in het boek: ‘Black Smoke BBQ, Booze & Attitude’. Wij mogen het recept delen van gebrande bloemkool en nog meer.

Zo maak je gebrande bloemkool en nog meer van Black Smoke

MISE AND PLACE

Cornbread:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de polenta in een kom met de bloem, de suiker en het zout. Smelt de boter en voeg de karnemelk, het ei en het bakpoeder toe. Meng het melkmengsel met de polenta in de kom tot een mooi glad deeg. Stort het deeg in de ingevette bakvorm en bak circa 25 minuten tot het cornbread goudbruin is en een satéprikker die je in het midden prikt er droog uitkomt.

Gerookte bloemkoolcrème:
Bereid een smoker of BBQ voor op indirect grillen en verhit die tot een temperatuur van 100 °C is bereikt. Snijd de bloemkool in grove stukken, doe deze in een pan met de melk en de room en kook kort tot de bloemkool gaar is.

Giet het kookvocht af en bewaar het. Laat de bloemkoolstukken goed uitlekken en pureer ze dan in een keukenmachine of blender. Voeg wat extra kookvocht toe als de puree te droog is. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe de bloemkoolcrème in een hittebestendige bak of schaal die op de BBQ past, voeg de rookhoutchunks toe aan de gloeiende kolen en zet de bloemkoolcrème 40 minuten onder af en toe roeren in de BBQ of smoker.

Ingemaakte artisjok:
Halveer de artisjokken, verwijder de buitenste blaadjes en het ‘hooi’, de haartjes in het midden. Doe de schoongemaakte artisjokken in een pan met de verse kruiden, knoflook en rodewijnazijn.
Overgiet met de olijfolie en houtskoololie (optioneel) zodat de artisjokken volledig onderstaan en verhit de pan op laag vuur. Zorg ervoor dat de olie niet te warm wordt en niet begint te borrelen. Pocheer de artisjok 30 minuten in de warme olie, haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde artisjokken in kleine partjes.

Garnering: 
Verwarm een pan op hoog vuur tot hij begint te roken, voeg de hennepzaadjes toe en rooster ze goudbruin terwijl je de pan blijft schudden. Maal de gedroogde duindoornbessen in een vijzel tot fijn poeder.

AFMAKEN

Schep op vier borden twee eetlepels bloemkoolcrème per bord en vorm hiervan een cirkel. Leg hierop drie kleine stukken cornbread die je eventueel kort grilt. Snijd de halve bloemkool in roosjes, en schroei de roosjes en de artisjokpartjes met een gasbrander. Verdeel de bloemkoolroosjes en artisjok over de borden, garneer met ingemaakte akkerzwammen, geroosterde hennepzaadjes, duindoornbessenpoeder en peterselieblaadjes.

Donderdag Veggiedag: gebrande bloemkool en nog meer van Black Smoke

Black Smoke, BBQ, Booze & Attitude ligt nu in de (digitale) boekhandel voor €39,99.

Donderdag Veggiedag: gebrande bloemkool en nog meer van Black Smoke

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Donderdag Veggiedag: gebrande bloemkool en nog meer van Black Smoke
Sluiten