Lisanne
Lisanne Inspiratie 3 mrt 2019

Een frietketel schoonmaken en onderhouden: zo doe je dat

Frietjes, bitterballen, curryworsten,… af en toe wil je eens een gefrituurde snack op tafel. Niet alleen omdat het zo goed smaakt, maar ook omdat dat het zo snel klaar is. De frietketel schoonmaken en onderhouden, is niet iets waar je voor staat te springen. Toch moet het af en toe gebeuren en dat doe je zo.

Worden je frietjes al goudbruin zonder dat ze echt gaar zijn? Yep, dan is je frituurketel aan een schoonmaakbeurt toe. Oud vet zorgt ervoor dat je eten te snel een (viezig) kleurtje krijgt. Ook de vetvlekken in de ketel of op het deksel vertellen je dat het tijd is om de mouwen op te stropen.

Frituurvet vervangen

Je frietketel schoonmaken begint bij het vervangen van het vet. Kan het frituurvet nog worden hergebruikt? Vang het dan even op in een lege frituurvetflacon of bewaar het vaste vet in een pan.

Is het vet aan vervanging toe? Doe het vet dan in de oude verpakking en sluit het goed af. Spoel het nooit door de afvoer, want zo krijg je verstoppingen. Lever het in bij een inzamelpunt, zodat het gerecycled kan worden.

Ook handig: Hoe krijg je frituurlucht uit je keuken?

Frietketel schoonmaken

Vervolgens kan je de binnenkant en buitenkant van de frituurpan schoonmaken. Eerst haal je met een keukenpapiertje al het overige vet uit de pan, daarna kun je met het zwaardere geschut aan de slag.

Om de frituurpan schoon te maken, kun je verschillende dingen gebruiken: vaatwastabletten, afwasmiddel, soda en friteusereiniger.

Met vaatwastabletten

Vul de frietketel (met het mandje erin) voor driekwart met water. Doe er een vaatwastablet in en zet de frietketel aan op 90 graden gedurende 10 minuten. Zijn de 10 minuten voorbij? Leeg dan voorzichtig de binnenpan en spoel alles goed na met heet water (want je wil geen bitterballen die naar zeep smaken).

Let op: zet je raam open, want er kunnen wat dampen ontstaan.

Met afwasmiddel

Maak in een emmer een sopje van heet water en afwasmiddel. Pak je afwasborstel erbij en schrobben maar! Sidenote: schoonmaken met afwasmiddel is waarschijnlijk niet de beste optie, omdat je het sopje waarschijnlijk vaak moet vervangen om al het vet goed te kunnen verwijderen.

Met soda

Soda werkt ontvettend, dus ook bij het schoonmaken van de frituurpan komt dit middel goed van pas. Ook hierbij vul je de frituurpan met heet water. Doe er een paar eetlepels soda bij en zet de pan voor 10 minuten op 90 graden. Goed afspoelen met heet water en je kan weer aan de slag met frituren.

Met friteusereiniger

Je kan je frietketel ook schoonmaken met friteusereiniger. Werkt goed en je kan je frietketel zonder dampen schoonmaken. Vul de pan met warm water en voeg de aanbevolen hoeveelheid friteusereiniger toe. Laat het zo’n 15 minuten zijn werk doen en spoel goed na met heet water.

Eind goed al goed

Al bij al is het schoonmaken van de frietketel geen moeilijke opdracht. Als je er even de tijd voor neemt, is het zo gefixt. Om het in de toekomst toch iets dragelijker te maken, doe je er goed aan om de frietketel na gebruik direct schoon te maken. Verwijder eventuele spetters direct na het frituren, zodat er geen restjes aankoeken.

Vervang ook het vet regelmatig. Het houdt niet alleen de frietketel proper, maar het maakt je frietjes ook lekkerder als ze zijn gebakken in vers frituurvet.

Inspiratie nodig om te frituren?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Een frietketel schoonmaken en onderhouden: zo doe je dat
Sluiten