Inspiratie 1 mrt 2019 Britt

Alles wat je moet weten over de Franse peper Piment d’Espelette

Er zijn duizenden soorten pepers, de ene ongelooflijk heet en de andere zacht en mild. Piment d’Espelette is één van de mildere soorten. Het groeit in de prachtige omgeving van Frans-Baskenland. 

Piment d’Espelette

Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette. Espelette is een dorpje in het Zuid-Westen van Frankrijk, vlakbij de Atlantische oceaan. De peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar Columbus zou het mee hebben genomen naar Frankrijk.

Naast Espelette zijn er nog negen andere aangrenzende dorpjes waar de peper mag groeien. Komt hij daar niet vandaan? Dan is het geen echte Piment d’Espelette.

Piment d’Espelette

Hoe pittig is pittig?

De ruim honderd jaar oude Scoville-schaal geeft aan hoe pittig een peper is. Op basis van de aanwezige stof capsaicin wordt de mate van pittigheid bepaald. Dit kan variëren van 0 tot 2.200.000 zogenaamde Scoville heat units (SHU).

Piment d’Espelette wordt beschouwd als lichtpittig en scoort 4.000 op de Scoville-schaal. Dit is te vergelijken met de jalepeño peper.

Piment d’Espelette

Smaakmaker

Deze peper is vooral gekend voor zijn smaak en niet zo zeer voor zijn pittigheid. Pepers worden grotendeels vers gebruikt, maar worden nog vaker gedroogd en tot poeder verwerkt.

De smaak heeft een zoete toets, met een mix van rode paprika en rijpe tomaten. Heerlijk aromatisch en een perfecte smaakmaker om in je voorraadkast te hebben. Gebruik het poeder zoals je bij cayennepeper en paprikapoeder zou gebruiken, in combinatie met andere kruiden en specerijen. Je kan er ook een stukje vis of kip mee inwrijven. Tip: roer een snufje van deze peper door een beetje mayonaise!

Opgelet: Piment d’Espelette is een stuk duurder dan ‘gewone’ zwarte peper!

Piment d’Espelette

Meer weten?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de Franse peper Piment d’Espelette
Sluiten