Inspiratie 8 jan 2019 Lai-Wah

De 7 fouten die je niet wilt maken wanneer je risotto bereidt

Risotto maken is niet voor iedereen gemakkelijk. Als je de risottorijst te lang kookt, wordt het een pap en kook je te kort dan blijft de rijst veel te hard. Geen nood, met een beetje oefening is het helemaal niet zo moeilijk. Je moet er enkel voor zorgen dat je deze 7 fouten niet maakt wanneer je risotto bereidt.

Volgens de Italianen moet je voor een perfecte risotto de tijd nemen. Constant bij de pot blijven en er beetje bij beetje hete bouillon door roeren totdat de risotto vol, zacht (niet te!) en romig is.

Veel mensen denken echter dat risotto maken daardoor moeilijk is. Niets is minder waar. Je moet gewoon zorgen dat je voldoende blijft roeren en telkens een lepel met bouillon in de pot schenkt zodra het vocht in de rijstkorrels is getrokken. Easy does it.

De 7 fouten die je niet wil maken wanneer je risotto bereidt

De 7 fouten die je niet wilt maken wanneer je risotto bereidt

1. De verkeerde rijstsoort kopen
De eerste fout kun je al in de supermarkt maken. Gebruik nooit normale rijst of sushirijst (het heet niet voor niks sushirijst), want dan weet je zeker dat je risotto zal mislukken.
De beste rijst voor een romige risotto is carnaroli. Mocht je deze rijst niet kunnen vinden, ga dan voor arborio of vialone nano.

2. De rijst wassen
Risotto moet zijn ‘kleverige’ consistentie behouden, anders krijg je simpelweg een droge korrel. Spoel je de rijst af met water, dan verdwijnt het laagje dat de risotto juist zo lekker creamy maakt.

3. De verkeerde keuze tussen olie en boter maken
Het hangt van de overige ingrediënten af of je de rijst bakt in olijfolie of boter. Voor risotto met vis, schaal- en schelpdieren gebruik je het beste olijfolie. Wanneer je een risotto met groenten wilt maken, gebruik je beter boter.

De 7 fouten die je niet wil maken wanneer je risotto bereidt

4. De rijst te lang bakken
Bak de rijst niet langer dan een minuut in de boter of olijfolie. Dan is de rijst helemaal klaar voor een scheut wijn of bouillon.

5. Te veel roeren
Ja, je moet risotto veel roeren maar overdrijf niet. Te veel roeren verpest de textuur van de rijst. Roer ongeveer elke 30 seconden door de risotto. Laat de risotto op een middelhoog vuur lekker bubbelen. Dit zorgt ervoor dat de rijst zelf in de pot beweegt zodat je enkel nog hoeft te roeren om te zorgen dat de rijst niet aan de bodem gaat plakken.

De 7 fouten die je niet wil maken wanneer je risotto bereidt

6. De pot langer dan 20 minuten op het vuur laten staan
Kook je de risotto te lang, zal ‘ie gegarandeerd mislukken. Schenk er steeds een pollepel bouillon bij en herhaal dit pas wanneer al het vocht is opgenomen door de rijst. De risotto heeft dan niet meer nodig dan 20 minuten om perfect te garen en heerlijk romig te worden. De rijst moet nog een bite hebben (al dente) en moet niet aanvoelen alsof je juist een hap plasticine in je mond hebt gestoken.

7. Olie toevoegen aan de rijst
Zodra de risotto klaar is, haal de pot dan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je de laatste ingrediënten toevoegt die je risotto zo lekker romig maken. Parmezaanse kaas en boter bijvoorbeeld. Maar nooit (echt nóóit) olie! Olie zorgt ervoor dat de rijstkorrels los van elkaar raken en dat komt de smaak en (daar is ‘ie weer) de romige textuur niet ten goede.

Is het toch nog allemaal te ingewikkeld of heb je weinig tijd? Maak dan eens risotto uit de oven.

De 7 fouten die je niet wil maken wanneer je risotto bereidt

Aan de slag! Lekkere recepten voor risotto

Bron: Food & Wine

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
De 7 fouten die je niet wilt maken wanneer je risotto bereidt
Sluiten