Monique
Monique Inspiratie 8 mrt 2018

Een ei pocheren: zo lukt het jou ook (met een zeefje)

“Een ei pocheren? Dat mislukt áltijd! Hoe doe je dat?” Deze vragen krijgen wij geregeld op de Culy-redactie. Wij vonden een gemakkelijke truc om een ei te pocheren met behulp van een zeefje. 

Dat kan een grote, fijne bolzeef zijn, maar nog beter werkt een klein zeefje (de grootte van een glas). We zagen al een soortgelijke tip voorbij komen bij Heston Blumenthal, en in dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

ei pocheren

Stappen om een ei te pocheren:

Stap 1. Neem verse eieren. Hoe verser, hoe beter.

Stap 2. Kook water in een pot. Wij gebruiken altijd een grote, diepe hapjespan, want dat werkt prettiger dan een hoge kookpot. Het water moet tegen de kook blijven, maar niet heel hard borrelen.

Stap 3. Breek je ei voorzichtig in het (fijne) zeefje. Het te natte, vloeibare eiwit zal door het zeefje lopen, het stevige eiwit zal samen met de dooier in het zeefje blijven liggen. Je kunt dit boven een bakje of boven de gootsteen doen. Het natte eiwit dat door je zeefje zakt, gooi je dus weg.

Stap 4. Keer langzaam de inhoud van het zeefje (de eidooier en het stevige eiwit) in het water in de pan. Houd twee lepels bij de hand, hiermee kun je voorzichtig het ei een beetje bij ‘vouwen’.

Stap 5. Zet een wekkertje voor ongeveer 3 minuutjes. Dan is de dooier nog lopend, maar het eiwit gestold. Wil je een hardere dooier, doe hem dan 4 minuten voor half-zacht en 5 minuten voor bijna hard.

Stap 6. Haal met een schuimspaan of grote lepel voorzichtig de gepocheerde eitjes uit het water. Leg op een bord om een beetje uit te lekken, want soms zit er nog wat water aan en dit wil je uiteraard niet in je gerecht. Klaar ben je!

Nog even gedemonstreerd in een kort filmpje:

Lees ook: Culy;s favoriete ontbijt: eggs Benedict

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Een ei pocheren: zo lukt het jou ook (met een zeefje)
Sluiten