Jill
Jill Inspiratie 11 mrt 2018

Een ovenschotel van tevoren maken: dit zijn onze tips

Of je nu een aardappelgratin of lasagne maakt, het kost uiteindelijk altijd meer tijd dan je had gehoopt. Daarom: maak je ovenschotel van tevoren!

Een overschotel van tevoren maken: 3 opties

Als je de schotel gaat maken kun je drie dingen doen:

  • alleen ‘bouwen’,
  • gedeeltelijk garen,
  • volledig garen.

Alleen ‘bouwen’

Bij deze methode bouw je alle laagjes al vooraf. Daar moet je dus de dag zelf geen tijd meer in steken. Waar je wel tijd voor moet uitrekenen? Het garen zelf natuurlijk.

Een groot nadeel van deze voorbereiding is dat het gerecht snel vochtig kan worden.

Gedeeltelijk garen

Wat ons betreft is dit de beste optie om je ovenschotel van tevoren te maken. Je geeft de kruiden en andere smaakmakers de kans extra goed in te trekken in je producten. Die lasagne smaakt toch ook altijd lekkerder de dag nadien?

Bovendien voorkom je op deze manier dat je koolhydraatrijke producten en groenten te gaar worden.

Het nadeel van deze methode? Je gerecht zal de dag zelf nog wat meer tijd nodig hebben om te garen. Hoe de verhoudingen van de oventijd werken? Een ovenschotel die normaal 30 minuten in de oven moet staan, gaar je 20 minuutjes voor en warm je de dag nadien 20 minuutjes op.

ovenschotel van tevoren maken

Helemaal garen

Wij raden het af om je ovenschotel al helemaal te garen voordat je ‘m opsmult. Reden? De ingrediënten worden op deze manier gewoonweg heel snel overgaar.

Wil je het toch proberen? Bedek dan je ovenschotel met aluminiumfolie en warm op lage temperatuur terug op. Zo krijgt ook het midden de tijd om op te warmen, zonder dat je andere ingrediënten te gaar zijn.

ovenschotel van tevoren maken

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Een ovenschotel van tevoren maken: dit zijn onze tips
Sluiten