Recepten 3 mrt 2019 Lai-Wah

De lekkerste dumplings die je ooit zal proeven

We overdrijven niet als we zeggen dat dit de lekkerste dumplings zijn die je ooit zal proeven. Maak ze eens en je zal niet meer kunnen stoppen met eten.

Wat zijn dumplings?

Voor wie niet weet wat dumplings zijn: deze snacks komen oorspronkelijk uit het noorden van China en bestaan uit velletjes deeg (wonton-vellen, te koop in Aziatische winkels) met een hartige vulling, die in verschillende vormen worden geplooid en vervolgens worden gekookt, gestoomd of gebakken.

Dumplings worden ook wel potstickers genoemd, omdat ze aan de pot blijven plakken als je ze bakt. Zelf dumplings maken is niet zo moeilijk, maar je moet er wel wat tijd insteken. Geloof ons, het is het waard.

dumplings

Dipsausjes

Dumplings zijn zalig om te dopen in een dipsausje. Die maak je heel eenvoudig, wij geven je 3 suggesties:

  • Meng 5 delen sojasaus met 1 deel sesamolie en een half deel sesamzaadjes (dus bijvoorbeeld 5 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie en een halve eetlepel sesamzaadjes)
  • Meng 3 delen chilisaus met 1 deel Chinese zwarte azijn of balsamico
  • Of maak een pittige chili-olie
Heet, heter heetst: zelf chili-olie maken
Bron: Woks of Life

Zo maak je de lekkerste dumplings die je ooit zal proeven

Blancheer de spinazie een paar seconden in kokend water met een snuif zout. Giet af en leg in een bak met ijswater zodat de spinazie niet door kan garen. Knijp de spinazie goed uit zodat al het vocht eruit is. Snijd het daarna heel fijn en leg dan tussen 2 schone keukendoeken zodat eventueel vocht hierin nog kan worden opgenomen.

Meng het gehakt met de lente-uien, spinazie, sojasaus, sesamolie, rijstwijn, bloem, peper en zout in een kom.

Pak een wonton-vel en schep er een eetlepel van het gehaktmengsel op. Maak de randen met je vinger nat, plooi het deeg dubbel en knijp het linker puntje samen. Maak dan met je duimen en wijsvinger kleine vouwen in het deeg.

De lekkerste dumplings die je ooit zal proeven

Verwarm een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en leg de dumplings er naast elkaar in. Ze mogen niet overlappen dus je zal ze in een paar keer moeten bakken.

Bak 2 minuten en schenk er dan een klein laagje water bij (ze mogen niet onder staan). Leg het deksel op de pan (of een vel aluminiumfolie), draai het vuur lager en laat de dumplings een minuut of 8 stomen tot het water is verdampt en ze gaar zijn.

Haal het deksel van de pan en laat ze, op middelhoog vuur,  nog 1 of 2 minuten bakken zodat ze een krokant laagje aan de onderkant krijgen.

Let op: je hoeft ze niet te keren!

dumpligs
Reageer op artikel:
De lekkerste dumplings die je ooit zal proeven
Sluiten