Driesecondenregel of niet, wil je dat gevallen stukje kaas nog opeten?

Let’s say: je bent een lekker stuk Abdijkaas aan het snijden en er valt een stukje op de grond. Raap je het stukje kaas dan nog op om snel in je mond te stoppen, omdat je denkt dat het geen kwaad kan door de driesecondenregel? Maar is dat wel zo?

Je bent niet de enige die schouderophalend ‘driesecondenregel’ mompelt alvorens dat gevallen stukje kaas terug in je mond te proppen. Die regel bestaat al zo lang dat niemand precies weet waar hij vandaan komt en er zijn zoveel variaties (in het Engels is er sprake van de five second rule, en wie van je vrienden roept steevast ‘tiensecondenregel’?) dat niemand nog weet hoe lang eten op de grond mag blijven liggen voor het oneetbaar wordt.

Slaat de driesecondenregel ergens op?

Het zal je misschien niet verbazen, maar de driesecondenregel is een bakerpraatje. Dat zeggen twee voedingswetenschappers in hun recent boek ‘Did You Just Eat That’, waarin ze allerlei voedselmythes onder de loep nemen.

Wat eten van de grond oprapen betreft menen Paul Dawson en Brian Sheldon (Sheldon, is that you?) dat er afdoende bewijs is dat bacteriën niet wachten tot jij de kans hebt gehad om je eten weer op te rapen, maar meteen op dat gevallen snoepje springen. #likeewww

Waarom denken we dat de regel waar is?

Om te weten te komen of de regel klopte, testten Dawson en Sheldon hoeveel bacteriën (salmonella om precies te zijn) er op voedsel zaten nadat het vijf, dertig en zestig seconden op de grond had gelegen. Daaruit bleek dat hoe langer eten op de grond ligt, hoe meer bacteriën hun weg ernaartoe vinden.

Snel zijn is dus de boodschap, want hoe sneller je het opraapt, hoe minder bacteriën er op je kaas  zitten, toch? Inderdaad, maar dat wil niet zeggen dat er binnen die drie seconden helemaal géén vieze beestjes zijn verschenen.

Overigens hangt het van het soort eten af hoe snel en hoeveel bacteriën het bereiken. Een stuk watermeloen trekt bijvoorbeeld sneller en meer bacteriën aan dan een beschuit, omdat die mormels zich sneller kunnen voortbewegen in een vochtige omgeving.

De bottomline: de driesecondenregel is geen vrijgeleide om zomaar van de vloer te eten.

Reageer op artikel:
Driesecondenregel of niet, wil je dat gevallen stukje kaas nog opeten?
Sluiten