Alice
Alice Inspiratie 8 nov 2019

Deze sticker houdt je fruit langer vers

Erg herkenbaar: net je maaltijdcheques ontvangen en klaar om je weer eens goed te laten gaan in de plaatselijke supermarkt. Vol goede moed gooi je een volledige tros banen in je winkelkarretje met de gedachte: “Ik krijg dat wel op”, om dan een week later tot de vaststelling te komen dat je slechts een halve banaan hebt gegeten en de rest van de bende niet meer geel, maar bruin of zwart ziet. Wel, Stixfresh zou hiervoor een oplossing gevonden hebben: een sticker die je fruit langer vers houdt.

Een sticker die voedselverspilling tegengaat

In de Verenigde Staten alleen wordt ongeveer 52% van verse groenten en fruit verspild. Ook in Kuala Lumpur kreeg de oprichter Zhafri Zainudin, die zelf van Maleisië afkomstig is, te maken met problemen die zijn vrienden ondervonden op vlak van voedselverspilling. Aangezien er nu op bijna elk stuk fruit al een sticker kleeft, vroeg hij zich af of hierin niet de oplossing lag en kwam zo met het idee ‘StixFresh’.

sticker
Foto: Stixfresh

Hoe werkt stixfresh?

Maar hoe kan zoiets nu werken? De stickers zijn volledig gemaakt uit natuurlijke producten zoals wax. Dit zorgt voor een beschermlaag op je fruit die het rijpingsproces afremt. StixFresh zou ervoor zorgen dat je fruit tot veertien dagen langer bewaard kan blijven. Wetenschap blijft toch iets vreemds en onwerkelijks.

Studies wijzen ook uit dat fruit dat werd behandeld met StixFresh iets zoeter smaakt en iets steviger is. Tot hiertoe werd de sticker al getest op appels, peren, avocado’s, dragon fruit, mango’s, kiwi’s, appelsienen en andere citrusvruchten. Je houdt de sticker gewoon op je fruit totdat je het wilt opeten.

De speciale rol van Belgisch onderzoek

Grote bedrijven reageren alvast erg enthousiast op deze stickers aangezien ze zo het verliesmarge van hun bedrijf kunnen verminderen. De stickers zijn echter nog niet te koop voor particulieren omdat de productie nog steeds in ontwikkeling is. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar het includeren van alle fruitsoorten en groenten.

StixFresh schakelde hier zelfs de hulp in van onze landgenoot Patrick Van Dijck, die met soortgelijk onderzoek bezig was, maar dan rond schimmels bij mensen. Samen met zijn team is het nu hun taak om het stickertje volledig op punt te stellen.

Misschien liggen deze stickers dus binnenkort bij iedereen wel standaard naast de fruitschaal. Wij zijn alvast fan!

Meer verbluffende foodweetjes

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Deze sticker houdt je fruit langer vers
Sluiten