Paulien
Paulien Inspiratie 3 nov 2018

Deze ingenieur maakt het leven van de blinde kok een pak makkelijker

Het leven van een blind persoon kent veel uitdagingen. We staan soms niet stil bij hoe moeilijk sommige dagelijkse taken zijn voor blinden. Gelukkig zag Kevin Chiam dat wel en deed hij enkele uitvindingen die blind koken een pak veiliger en makkelijker maken.

Brandwonden en littekens

Kevin Chiam, een ingenieur uit Singapore, deed vrijwilligerswerk bij een centrum voor slechtzienden. Hij zag dat veel mensen daar brandwonden en littekens hadden op hun armen en handen. Hij vroeg aan Rosie hoe dit kwam en ontdekte een verrassende verklaring. Het kwam door … het koken.

blind koken

Ze vertelde hem dat veel simpele taken heel gevaarlijk werden wanneer je niets ziet terwijl je ze uitvoert. Zoals groenten snijden, het deksel van een kookpot lichten, een glas vullen met kokend water, … Kevin besloot om een lijn keukengerief te bedenken, die ervoor zorgt dat slechtzienden op een veiligere manier hun eten kunnen bereiden.

Thee zetten zonder verbrande vingertoppen

Kevin ging aan de slag en produceerde eerst een snijplank met een veilig mes. De snijplank heeft een extra opzetstuk waar gesneden groenten in kunnen en het mes is extra beveiligd, waardoor de blinden kunnen voelen waar ze snijden zonder hun vingers te raken. Daarnaast maakte hij ook een veilig deksel met een opening, zodat ze kunnen voelen wanneer het water kookt.

blind koken

Rosie vertelde hem ook dat wanneer ze een kopje thee zet, ze haar vinger in het glas laat hangen om te voelen wanneer het water bijna aan de rand is. Zo verbrandde ze dus dagelijks haar vingers. Daarom maakte Kevin een theelepel met een drijvertje dat met de vloeistof mee naar boven komt. Zo moet Rosie gewoon wachten tot ze het drijvertje voelt en niet tot ze haar vingers verbrand.

blind koken

Financiële problemen voor Folks

De productreeks kreeg de naam ‘Folks’ en wordt al gebruikt door enkele mensen in Singapore. Jammer genoeg wordt het materiaal nog niet grootschalig geproduceerd, dus het is nog even wachten tot iedereen op een veiligere manier blind kan koken.

Bekijk hier alvast hoe deze hulpmiddelen dagelijks het leven van Rosie makkelijker maken.

Bekijk het hele proces op de website van Kevin Chiam

 

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Deze ingenieur maakt het leven van de blinde kok een pak makkelijker
Sluiten