De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch

Een salade met enkel sla en groentjes is lekker, maar met een goede saladedressing maak je je salade onweerstaanbaar. 

Er zijn zoveel verschillende dressings en vinaigrettes dat er voor iedereen wel wat wils is. Wij verzamelden de klassiekers en leggen je uit wat er allemaal in die saladedressing zit.

Saladedressing

Caesardressing

In een caesardressing vind je klassieke ingrediënten als knoflook, dijonmosterd, witte-wijnazijn, olijfolie, citroensap en fijngehakte ansjovisfilets.

Naar verluidt is de caesarsalade (en de dressing) vernoemd naar Caesar Cardini, een restauranteigenaar uit Italië die de salade naar zichzelf vernoemde. Probeer ook eens dit lekkere recept.

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch
Bron: Flickr

Lyonnaise dressing

De salade Lyonnaise is een Franse klassieker. Je steekt er even tijd in, omdat je alle ingrediënten perfect bereid moeten worden. Maar het resultaat is dat waard: knisperende frisée sla, een gepocheerd eitje, goudgeel gebakken croutons, fijngesneden sjalotjes en knapperige spekjes.

We houden van Parijs, maar moeten toegeven dat Lyon toch de culinaire hoofdstad van Frankrijk is. Daar komt ook deze salade Lyonnaise vandaan. De beroemde vinaigrette die erbij wordt geserveerd bestaat uit olijfolie, dijonmosterd, witte-wijnazijn en zout en peper.

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch
Bron: Flickr

Thousand Island-dressing

Die dressing verscheen voor het eerst in 1900 in een kookboek. Volgens ‘The Oxford Companion of Food and Drink’ is de naam een verwijzing naar de Thousand Islands (“duizend eilanden”), een archipel langs de Amerikaans-Canadese kust in de Saint Lawrence-rivier.

De basis van de saus is mayonaise, met daarbij olijfolie, citroensap, sinaasappelsap, worcestershiresaus, mosterd, witte-wijnazijn, chilisaus, tomatenpuree en ketchup of tabasco.

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch
Bron: Flickr

Russische dressing

Deze variant is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet in Rusland bedacht. Waar deze saladedressing dan wel vandaan komt? New Hampshire in de Verenigde Staten.

Vaak wordt deze saladedressing gebruikt op een Reuben sandwich. In de saus zit mayonaise, ketchup, fijngehakte augurkjes, kleingesneden sjalotjes, tabasco, worcestershiresaus en mierikswortel.

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch
Bron: Flickr

Cajundressing

Deze dressing (of dip) wordt gemaakt met cajunkruiden, die oorspronkelijk uit de Creoolse keuken komen. De kruiden worden gemixt met (Griekse) yoghurt en knoflookpoeder. Een onwijs lekkere dip bij frietjes van zoete aardappel!

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch
Bron: Flickr

Ranchdressing

Zeer populair in Amerika: de ranchdressing. Bij een groene salade, of als dipsaus voor tortillachips, kippenvleugels of bij crudité. In de saus zit vaak zure room, knoflook, ui, kruiden als dille, peterselie en knoflook en paprikapoeder.

De lekkerste saladedressings: van caesar tot ranch

Meer leuke content? Like ons op Facebook