Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 3 aug 2019

De lekkerste marinades voor vlees en kip op de barbecue

Wist je dat je vlees en kip op twee manieren kunt marineren? De meest gebruikte is een vochtige marinade op basis van olie of een saus. Wil je echter een marinade maken voor op de barbecue, maak dan een zogenaamde dry rub. Een droge marinade waarmee je het vlees insmeert. Lekker!

Waarom een droge marinade? Simpel: zo kan er geen olie van de marinade op de kolen druipen.

Belangrijk is dat je het kruidenmengsel voldoende tijd geeft om in het vlees te trekken. Smeer een dag op voorhand of de ochtend voordat je de barbecue aansteekt het vlees er al mee in. Verpak in vershoudfolie of druk-en-sluitzakjes in de koelkast zodat het vlees alle smaken van de marinade kan opnemen.

marinade voor vlees op de barbecue

Zo maak je een dry rub voor vlees en kip op de barbecue

Het enige dat je hoeft te doen om een dry rub te maken is alle kruiden met elkaar mengen.

Bang dat de rub niet blijft plakken? Meng het dan met een paar eetlepels olijfolie voor je het gaat gebruiken. Smeer het vlees in met je handen of een kwastje.

marinade voor vlees op de barbecue

De lekkerste marinades voor vlees en kip op de barbecue

Maak altijd wat meer dan je gaat gebruiken en steek de dry rub in afsluitbare potjes zodat je altijd een voorraad in huis hebt.

Deze basisrub smaakt heerlijk bij zowel vlees als kip. Smeer ‘m bijvoorbeeld op een kipfilet of kotelet.

  • 1 koffielepel oregano
  • 1/2 koffielepel gemalen komijn
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel cayenne
  • 1/2 koffielepel knoflookpoeder
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • 1/2 koffielepel zwarte peper
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1/4 koffielepel paprikapoeder, gerookt
  • 1/4 koffielepel mosterdpoeder

Een Provençaalse rub is vooral lekker bij kip, maar past evengoed bij een lekker en mals stukje rundvlees.

  • 3 eetlepels dragon gedroogd
  • 3 eetlepels oregano gedroogd
  • 3 eetlepels dille gedroogd
  • 3 eetlepels tijm gedroogd
  • 3 eetlepels rozemarijn gedroogd
  • 3 eetlepels zout grof
  • 2 eetlepels citroenpeper
  • 1 eetlepel knoflookpoeder

Alle ingrediënten voor deze Aziatische rub zijn verkrijgbaar bij de Aziatische speciaalzaak en sommige zelfs in de lokale supermarkt. Zalig op kippenvleugels,  op een heerlijk stuk buikspek of  een ander stukje varkensvlees.

  • 1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen
  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel witte peper
  • 1/2 eetlepel pimentpoeder
  • 1/2 eetlepel cayenne (optioneel, wanneer je van pittig houdt)
Welke soorten Marokkaanse kruiden zijn er nu eigenlijk?

Eens iets anders? Maak dan deze Indische rub bomvol smaken. Lekker op kippendijfilet, biefstuk of smeer er eens een hele kip mee in.

  • 3 koffielepels komijnpoeder
  • 2 koffielepels korianderpoeder
  • 2 koffielepels venkelzaad
  • 2 koffielepels gemberpoeder
  • 1 koffielepel gemalen kardemom
  • 1 koffielepel kurkuma

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met koffie geef je een heerlijke zoete en kruidige smaak aan je vlees of kip. Probeer het eens met kippenbouten of op varkenshaasje.

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels gemalen espresso- of koffiebonen
  • 1/2 koffielepel zeezout
  • 1/2 koffielepel zwarte peper
  • 1 koffielepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel cayenne

Meer recepten voor de barbecue vind je op lekkervanbijons.

In samenwerking met VLAM

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
De lekkerste marinades voor vlees en kip op de barbecue
Sluiten