Paulien
Paulien Hotspots 8 aug 2019

Heerlijk Surinaams eten bij De Barabus

Op Reggae Geel vind je een heel uitgebreide waaier aan eten. Latijns-Amerikaans? Aziatisch? Afrikaans? Ze hebben het allemaal. Wij gingen een praatje maken met de vrolijke uitbaters van deze kleurrijke foodstands, zo weet jij voortaan welke foodtruck je eerst moet bezoeken op je volgende festival!

Louise Sluiter en haar man Haiko baten samen ‘De Barabus’ uit. Ze serveren lekker traditioneel Surinaams-Javaans eten en ze doen dat met een grote portie enthousiasme. Wij mochten even praten met Louise en proeven van haar overheerlijke bara’s en we waren meteen verkocht!

Wat voor eten serveren jullie precies?

“Wij serveren Surinaams-Javaans eten. Mijn ouders vertelden me vroeger altijd dat Suriname een land is waar heel veel verschillende culturen bij elkaar werden gebracht. Want toen de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, werden al die goedkope arbeidskrachten uit China, Indonesië, India, … naar Suriname gebracht om op de plantages te werken.”

“Na een dag werken kwamen al die mensen samen om te eten. Maar omdat ze niet de ingrediënten vonden om hun eigen gerechten te maken, hebben ze dan maar met al die verschillende culturen en nieuwe ingrediënten een nieuw gerecht verzonnen. En zo is het Surinaams eten ontstaan en dus ook de bara.”

De barabus

Wat is dat dan eigenlijk, een bara?

“Een bara is eigenlijk een Surinaamse broodlekkernij. Het is een broodje met alles erin om een volwaardige maaltijd te vormen na een zware dag werken. In het deeg zitten granen, groenten, bonen en een heleboel kruiden in. Dat wordt dan gefrituurd in een ondiepe pan. Vroeger at je dat dan gewoon zo. Maar nu kan je dat broodje nog beleggen met allerlei lekkers.”

Waar beleggen jullie de bara’s mee?

“Onze bekendste variant is die met kip massala, dus kip met een kerriemarinade. We hebben ook een veganistische variant met tofoe, kousenband en aardappels. Maar afhankelijk van waar we staan met onze bus, pas ik de bara’s aan. Zo hebben we ook een lekker bara met gezouten kabeljauw. Maar wat we serveren is dus altijd een beetje een verrassing.”

Wat staat er nog op jullie menukaart?

“Je kan bij al onze bara’s ook bami of rijst krijgen. Daarnaast serveren we ook altijd een sweety plate. Dat is een bord met allerlei lekkernijen op zoals vis, kip, bami, bara, … en ook dat passen we altijd aan. We serveren ook roti rollen en die vullen we ongeveer op dezelfde manier als de bara’s. En als dessert kan je bij ons ook spekkoek krijgen.”

De barabus

Wat is jouw favoriete gerecht?

“Mijn absolute favoriet is de bara en die eet ik het liefst zonder iets erin. Daar ben ik zelf mee opgevoed. Gewoon een bara met wat mangochutney en wat sambal, dat is echt mijn favourite dish. Dat kan je als ontbijt, als lunch en als avondeten eten. Heel de dag kan je daarvan genieten.”

Wat is er zo leuk aan op Reggae Geel staan?

“Dit is al ons derde jaar hier en we vinden het echt ontzettend leuk. Mijn werk is eigenlijk altijd een mengeling van allerlei leuke dingen. Ons team is heel hecht, wat werken altijd leuker maakt. De muziek vinden wij hier ook heel leuk en ook de samenwerking met de organisatie zit goed. De klanten zijn hier heel fijn om te bedienen want ze geven heel veel fijne feedback. En het is door de combinatie van al die factoren, dat we elk jaar graag terugkomen naar Reggae Geel.”

De barabus

Waar kunnen we jullie binnenkort nog terugvinden?

“Je kan ons volgen op onze Instagrampagina Barabus. Wij doen enkel evenementen en catering, dus een vaste plaats hebben we niet echt. De grote festivals hebben we nu gehad, dus je kan ons nu voortaan enkel terugvinden op de foodfestivals. Of je kan ons natuurlijk inhuren voor catering!”

Wil je nog meer lezen over de foodtrucks op Reggae Geel?

Festivalkeuken: een culinaire wereldreis op Reggae Geel

 

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Heerlijk Surinaams eten bij De Barabus
Sluiten