Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 30 aug 2018

Culy’s Bake Off #1: Jaffa Cakes

Bake Off Vlaanderen is weer van start gegaan en daar zaten wij van Culy op te wachten. Want wie maakt er de lekkerste taartjes en wie kunnen wij nog iets leren? Over de Jaffa Cakes uit de eerste aflevering kunnen we in elk geval al iets vertellen. Met het recept, uiteraard.

De efficiente laborante Tine bakte de allerlekkerste Jaffa Cakes. Maar wat zijn Jaffa Cakes precies en, nog veel belangrijker, hoe kan je ze zelf thuis bakken?

Jaffa Cakes: cakes of koekjes?

De kleine cakejes bestaan uit een laag sinaasappelconfituur en pure chocolade en zijn afkomstig uit Engeland en Ierland. Ze danken hun naam aan de zoete Jaffa-sinaasappelen, die uit de gelijknamige stad Jaffa komen. Sinaasappelconfituur en pure chocolade, zo’n beetje gelijk aan Pim’s dus.

Vind jij Pim’s ook eerder koekjes dan cake? Klopt, maar in het Verenigd Koninkrijk heffen ze taks op koekjes met chocolade, maar niet op cakejes met chocolade. In de rechtbank werd zo’n Jaffa Cake zelfs doormidden gesneden om aan te tonen dat het cake is en geen koekje.

Het verschil zou zijn dat koekjes zachter worden als ze oud worden, terwijl cake net hard wordt. En Jaffa Cake wordt hard, waardoor het inderdaad cakejes zijn.

Bakkers houdt u klaar en bakken maar!

Wij hebben dit recept voor Jaffa Cakes direct van de bron, namelijk van Mary Berry, hét bekende jurylid van ‘The Great British Bake Off’ en auteur van The Baking Bible. Dus met dit recept zit kan je niet verkeerd zitten! Bovendien moesten de kandidaten van Bake Off Vlaanderen het zonder de baktijd doen en die geven wij je natuurlijk wel!

Culy's Bake Off #1: Jaffa Cakes

Het recept voor Jaffa Cakes

Breek de sinaasappelgelei in kleine stukjes en giet er het kokende water over. Roer tot alles goed is opgelost. Schep de zeste erdoor en schenk in een schaal van 30 x 20 cm. Zet een uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm ondertussen de oven op 180 graden en smeer de muffinvormpjes in met een beetje boter.

Voor de ‘cake’ klop je het ei met de suiker ongeveer 5 minuten tot een luchtige massa. Spatel dit heel voorzichtig door het bakmeel. Vul de muffinvormpjes voor driekwart met het beslag en bak 7 tot 9 minuten in de oven. Laat ze een paar minuten afkoelen in de vorm en haal de cakejes er daarna uit en leg ze op een taartrooster om volledig af te koelen.

Breek de chocolade in stukje en smelt ze au bain-marie. Laat een beetje afkoelen tot de chocolade iets dikker is.

Leg de confituur op een vetvrij bakpapier en snijd er 12 rondjes uit van ongeveer 5 cm doorsnede en verdeel ze over elk stukje cake.

Lepel de gesmolten chocolade erover en laat afkoelen tot de chocolade gestold is.

Culy's Bake Off #1: Jaffa Cakes
Reageer op artikel:
Culy’s Bake Off #1: Jaffa Cakes
Sluiten