Nancy
Nancy Recepten 9 jan 2020

Culy Homemade: shortbread cookies met chocolade en zeezout

Deze waanzinnige shortbread cookies met chocolade en zeezout van The New York Times hebben het internet zo’n beetje overgenomen. Dat komt omdat ze zo verdomd lekker zijn. Ze hebben meer bite dan gewone chocoladekoekjes en de smaak van de zoute boter en de chocolade is heerlijk in balans.

Ze zijn bedacht door auteur Alison Roman. Zij werd keer op keer teleurgesteld door de chocolate chip cookies (te zacht, te zoet of met te veel chocolade) die uit haar oven kwamen en besloot het recept helemaal om te gooien. Als basis gaat ze uit van een shortbread cookie: een zandkoekje in feite. Gemaakt van lekker kruimelig deeg.

Gebruik voor dit recept dus gezouten roomboter en vergeet ook niet om een beetje zeezout over de koekjes heen te strooien, voordat ze de oven in gaan. Dit maakt werkelijk een wereld van verschil.

Tot slot nog een tip: hak de chocolade niet helemaal fijn. Als er een mix van grovere stukjes en kleine stukjes in het deeg zit, heb je een extra lekker koekje.

Foto: Nancy van Batenburg voor Culy

Shortbread cookies met chocolade en zeezout

Mix de koude blokjes zoute boter met de lichtbruine basterdsuiker, de kristalsuiker en het vanille-extract gedurende vijf minuten. Of net zolang tot je een lichtgeel, luchtig botermengsel hebt.

Klopt de bloem er voorzichtig doorheen. Meng daarna de stukjes chocolade erdoorheen. Het koekjesdeeg moet samenhangend zijn en een beetje lijken op speelklei.

Verdeel het deeg in tweeën en leg elk deel op een stuk huishoudfolie. Vorm van elk deel een boomstammetje, met een diameter van ongeveer 5 cm. Rol de folie er strak omheen (hoeft niet té strak) en rol nog even zodat de boomstammetjes mooi rond zijn. Maak je geen zorgen: het hoeft allemaal niet te precies. Leg de rollen koekjesdeeg voor minimaal twee uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet twee bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en uit de folie. Klop een ei los in een schaaltje en bestrijk de rollen koekjesdeeg met een kwastje met het losgeklopte ei.

Doe wat van de extra lichtbruine basterdsuiker in een grote schaal en haal de rollen koekjesdeeg door de suiker. Je kunt ze eventueel halveren als dat niet past. Het randje suiker om de koekjes zorgt straks voor een mooi knapperig korstje.

Snijd de rollen deeg in plakjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Leg ze op de bakplaten en bestrooi ze met het zeezout. Deze koekjes zullen niet hard uitvloeien in de oven, dus het is niet nodig om heel veel ruimte te laten tussen de koekjes.

Bak ze in ongeveer 12 tot 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de shortbread cookies daarna volledig afkoelen op een rekje.

shortbread cookies
Foto: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer lekkere koekjes

Culy.nl

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: shortbread cookies met chocolade en zeezout
Sluiten