Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 8 mei 2019

Culy Homemade: zijdezachte aspergesoep van witte asperges

Gooi de schillen en uiteinden van asperges nooit in de vuilbak. Je kunt er namelijk een zijdezachte aspergesoep van maken. 

Tip: Wil je deze aspergesoep extra feestelijk serveren? Schenk de soep dan in kleine glaasjes en garneer met wat gerookte-zalmsnippers of grijze garnalen en bestrooi met een beetje fijngehakte peterselie.

Culy Homemade: aspergesoep van witte asperges

De bouillon

Schil de asperges en snijd ongeveer een centimeter van de uiteindes. Doe deze stukken samen met de schillen en asperges in een brede kookpot met 1,5 liter water. Breng aan de kook met een snuifje zout en suiker en laat zo minstens een kwartier koken (langer mag ook).

Haal de asperges uit de pot zodra ze heerlijk zacht zijn, zet het vuur laag en laat de bouillon met het deksel op de pot op smaak komen. Haal na minstens een half uur (hoe langer de bouillon trekt, des te sterker de smaak) het deksel eraf en zet het vuur (middel)hoog.

Voeg een bouillonblokje toe en laat inkoken tot je nog ongeveer twee derde (dus een liter) over hebt. Proef de bouillon en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Laat volledig afkoelen.

De roux

Om de soep te binden maak je als basis een roux. Dit is een mengsel van gelijke delen boter en bloem, en maak je door eerst de boter in een steelpan te smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt in één keer de bloem toe en roer met een houten lepel tot je een gladde massa hebt.

Bak de roux ongeveer 3 minuten, zodat de bloem gaart. Doe je dit niet? Dan krijgt je soep hoogst waarschijnlijk een melige smaak.

De soep

Blus de roux af met de afgekoelde bouillon (zorg er altijd voor dat of de roux warm en de bouillon koud is, of andersom) en roer met een garde tot je een egale soep hebt. Voeg de mascarpone en peterselie toe, en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Voeg vlak voordat je de soep serveert de aspergepuntjes toe en warm ze op. Smakelijk!

Culy Homemade: zijdezachte aspergesoep van witte asperges

Meer lekkere recepten met asperges:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Culy Homemade: zijdezachte aspergesoep van witte asperges
Sluiten