Nancy
Nancy Recepten 6 mei 2018

Culy Homemade: vegan bananenbrood met gezouten karamel

Wat worden wij toch blij van bananenbrood met gezouten karamel. Deze versie is ook nog eens helemaal vegan. Geen ei, geen melk, geen boter. En dat is lékker!

We kwamen op dit idee dankzij  Evergreen Kitchen. Want wat blijkt? Van kokosmelk kan je dus heel goed vegan gezouten karamel maken! Dat heeft een lichte kokossmaak, maar dat past juist heel goed bij dit bananenbrood.

Handig om vooraf te weten: je kunt het beste een blikje kokosmelk inslaan voor de vegan karamel. Bij de meeste van die blikjes vormt zich namelijk bovenop de kokosmelk een laag vet, de kokoscrème in feite. En juist dat gedeelte is fantastisch om gezouten karamel van te maken.

Heb je een blikje kokosmelk waarin die laag er niet bovenop ligt, maar is gemengd met de rest van de kokosmelk? Geen nood: zorg dat de inhoud goed is gemixt en gebruik 4 eetlepels van de kokosmelk.

Culy Homemade: vegan bananenbrood met gezouten karamel

Vegan bananenbrood met gezouten karamel

Verwarm de oven voor op 165 graden en bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier.

Prak de bananen fijn met een vork en mix hier met een garde de gesmolten kokosolie doorheen. Voeg ook de suiker, het vanille-extract, het bakpoeder, het bicarbonaat en zout toe. Meng goed door elkaar met een garde en stap daarna over op een spatel Daarmee ‘vouw’ je de bloem voorzichtig door het mengsel. Niet te hard roeren, want dan wordt je bananenbrood taai.

Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Maak ondertussen de gezouten karamel (zie onder).

Laat het vegan bananenbrood helemaal afkoelen voor je de karamel eroverheen giet.

Culy Homemade: vegan bananenbrood met gezouten karamel

Voor de vegan gezouten karamel

Schenk 4 grote eetlepels van de kokosmelk en dan het liefst het vette gedeelte dat bovenop de kokosmelk in het blikje zit (zie instructies bovenaan) in een pannetje met dikke bodem.

Voeg ook de kokosbloesemsuiker en ahornsiroop toe en roer door elkaar. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat het dan 10 minuten onder voortdurend roeren inkoken tot een karamel.

Voeg het zout en het vanille-extract toe, haal de pan van het vuur en laat het volledig afkoelen in de koelkast. Hoe langer de karamel afkoelt, hoe dikker het wordt. Verdeel het met een spatel of de achterkant van een lepel over het afgekoelde vegan bananenbrood.

Culy Homemade: vegan bananenbrood met gezouten karamel

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: vegan bananenbrood met gezouten karamel
Sluiten