Nancy
Nancy Recepten 8 jun 2019

Culy Homemade: risotto met witte asperges en krokante Parmaham

Risotto met witte asperges is werkelijk een goddelijk gerecht. Voor een krokante beet voegden we krokant gebakken Parmaham toe en wat citroensap en -zeste voor een frisse toets.

En omdat we bij Culy dol zijn op eidooiers, voegen we die ook toe. Maar die kan je achterwege laten, mocht je daar niet van houden.

Culy Homemade: risotto met witte asperges en krokante Parmaham

Zo maak je risotto met witte asperges

Verwarm een oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes Parmaham erop. Dek af met nog een vel bakpapier en leg er een andere ovenplaat (of iets anders zwaars) bovenop. Bak in 8 tot 10 minuten knapperig in de oven.

Zet een kookpot op het vuur met daarin een liter water. 

Schil de asperges en doe de schillen in de pot met water. Snijd ook een deel van de onderkant van de asperges af (het harde deel) en doe de stukjes ook in de pan.

Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 centimeter lang. Doe ze in een zeef of vergiet en hang die boven de pot met water. Doe het deksel op de pot en stoom de stukjes asperge in ongeveer 8 tot 10 minuten beetgaar. Prik er voorzichtig in met een mesje om te testen of ze gaar zijn, schep ze in een bakje en zet ze opzij.

Zet een grote pot op laag vuur en bak de ui en knoflook in wat olijfolie tot ze lekker zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Doe de risottorijst bij de uien, zet het vuur hoger en laat kort bakken, tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn. Als de wijn wat verdampt is, zet je het vuur lager.

Doe het bouillonblokje in de pot met water: dit wordt de bouillon voor je risotto. Verwijder eventueel de aspergeschillen als je dat makkelijker vindt. Voeg de helft van de bouillon toe aan de pot met de rijst. Roer goed door en laat daarna op laag vuur garen, onder regelmatig roeren.

Check de risotto. Als de bouillon volledig is opgenomen, voeg je de rest van de bouillon toe. Proef of de risotto gaar is. Voeg indien nodig nog extra bouillon (of gekookt water) toe en roer daarna de witte asperges door de risotto.

Zet het vuur uit, leg een klont boter op de risotto en laat 5 tot 10 minuten rusten. Roer de gesmolten boter daarna door de risotto en voeg naar smaak citroensap en zwarte peper toe.

Schep de risotto op de borden en leg er voorzichtig een eidooier op. Verdeel de krokante Parmaham erover en werk af met de citroenzeste.

Zot van risotto?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: risotto met witte asperges en krokante Parmaham
Sluiten