Jill
Jill Frans 27 apr 2018

Culy Homemade: îles flottantes met gezouten karamel

Wil je uitpakken met een klassiek Frans dessert? Maak dan îles flottantes! Dat zijn wolkjes van licht, luchtig eiwitschuim, drijvend in een zee van crème anglaise. Wij werkten deze lekkernij af met wat zoute karamel en amandelschaafsel. 

Vaak worden îles flottantes afgemaakt met een beetje praliné erbovenop. Dat zijn noten – zoals amandelen of hazelnoten – die krokant zijn gemaakt met wat gekaramelliseerde suiker. Wij namen hier een shortcut en gebruikten kant-en-klare salted caramel en wat amandelschaafsel. Maar je kunt die natuurlijk ook zelf maken zoals bij deze cheesecakemousse.

Ook leuk: wanneer je dit recept een keer maakt, kun je meteen de klassieke basistechniek van crème anglaise (vanillesaus) toevoegen aan je repertoire. En heb je wat over? Dat kun je makkelijk een paar dagen goed houden als je het in een luchtdicht bakje in de koelkast bewaard.

îles flottantes met gezouten karamel

Crème anglaise maken

Begin met de crème anglaise: die moet namelijk zo’n 4 uur opstijven in de koelkast. Je dient ‘m bovendien het best koud op, dat is het lekkerst.

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap er met een mesje de zaadjes uit. Doe die in de melk en breng aan de kook. Voeg het leeggeschraapte vanillestokje ook toe aan de pan.

Neem ondertussen een garde en meng de eidooiers met de suiker. Houd de eiwitten apart.

Zodra de melk kookt, zet je het vuur uit. Haal het vanillestokje eruit en giet een heel klein beetje van de warme melk bij de eidooiers, terwijl je snel klopt met de garde (anders heb je kans dat je een roerei krijgt). Voeg steeds een beetje extra melk toe, tot alles is toegevoegd.

Giet het mengsel voor de crème anglaise over in een schone pot, zet ‘m op laag vuur en blijf voortdurend roeren met een garde. Na een minuut of 5 zou  de textuur van je crème anglaise dikker moeten worden – vergelijkbaar met ongeslagen room.

Doe de test: haal een lepel door de vanillesaus en check of er een streep zichtbaar blijft. Zo ja, dan zit je goed.

Laat de saus 4 uur opstijven in de koelkast en serveer ‘m straks goed koud.

îles flottantes met gezouten karamel

Îles flottantes maken

Rooster het amandelschaafsel vlak voor het opdienen goudbruin in een droge pan.

Maak dan het eiwitschuim. Klop de eiwitten samen met de poedersuiker en een kneepje citroensap stijf met een mixer.

Zet een grote pan op het vuur met zacht kokend water. Maak met twee lepels bergjes van het eiwit en laat die voorzichtig in het hete water glijden. Pocheer ze 1 à 2 minuten, tot het eiwit wat steviger is geworden.

Schep de eilandjes met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op een stukje bakpapier.

Îles flottantes met gezouten karamel

Schep een paar lepels crème anglaise in een glas en plaats er een van de eiwitschuimpjes op. Druppel er wat salted caramel overheen en maak af met het amandelschaafsel. Smakelijk!

îles flottantes met gezouten karamel

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: îles flottantes met gezouten karamel
Sluiten