Nancy
Nancy Recepten 15 apr 2018

Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappelfrietjes en véél groentjes

Deze falafel bowl is een stevig veggie hoofdgerecht waar je wel eventjes mee verder kan. Rijk aan groenten, met veel texturen en vol smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Fijn aan deze falafel bowl is dat je er in kan stoppen wat je maar wil. Een ideale manier om restjes op te maken.

Wij vulden onze falafel bowls met zoete aardappelfrietjes en verse bladspinazie, maar je kunt bijvoorbeeld ook geroosterde worteltjes, blokjes pompoen, veldsla of komkommer toevoegen.

In plaats van couscous kun je ook quinoa, (bruine) rijst, parelgort of bulgur gebruiken. En voeg een handje noten of zaden toe, voor een extra krokante versie.

Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappelfrietjes en véél groentjes

Zo maak je de falafel bowls

Maak eerst de bietenhumus. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verpak de bietjes losjes in een stukje aluminiumfolie en laat ze ongeveer een uurtje poffen in de oven, tot ze zacht zijn. Pel de bieten en stop ze in de keukenmachine met alle overige ingrediënten.

Voor de zoete aardappelfrietjes verwarm je de oven voor op 225 à 230 graden. Meng de reepjes zoete aardappel in een kom met wat zonnebloemolie en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze tien minuten in de hete oven, draai ze dan om en laat ze nog 10 tot 15 minuten bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Zet de temperatuur van de oven terug naar 180 graden voor de falafel. Laat eventueel de ovendeur op een kier staan, dan koelt het sneller af.

Doe de couscous in een kom, verkruimel het bouillonblokje erover en schenk er 200 ml gekookt water bij. Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten staan. Roer de couscous daarna los met een vork en doe de gehakte kruiden erbij.

Knijp de limoen uit over de rode kool en meng met een eetlepel olijfolie. Snuif zout erbij, omscheppen en wegzetten. De (paarse) kool wordt door het zuur van de limoen heel mooi roze.

Bak de falafel 5 tot 8 minuten in de hete oven, tot ze door en door warm zijn.

Ondertussen kun je de tahin-dressing maken. Meng daarvoor de tahin met het knoflookpoeder, zout en een scheutje water tot een vloeibare dressing. Klop het mooi los met een garde of een vork.

Als de falafel warm is, kun je de falafel bowls gaan opmaken. Doe van alle ingrediënten een schepje in je bowl en schik de avocado met wat sesamzaadjes erop. Leg de falafel-balletjes in het midden van de kom. Maak af met de dressing.

Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappelfrietjes en véél groentjes

 

Reageer op artikel:
Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappelfrietjes en véél groentjes
Sluiten