Culy College: wat is broccolini en hoe kun je het bereiden?

Hoewel broccolini er schattig uitziet (vinden wij dan toch), is het niet het babyzusje van broccoli. Wat broccolini wel is en hoe je het kunt bereiden leggen we je uit tijdens Culy College.

Broccolini wordt ook wel bimi, aspergebroccoli of babybroccoli genoemd, maar dat laatste is dus technisch gezien niet correct.

Culy College: wat is broccolini en hoe kun je het bereiden?

Wat is broccolini?

Broccolini is een kruising tussen de broccoli die we allemaal kennen en Chinese broccoli (kailan in het Kantonees of jielan in het Mandarijn #eindetaalcursus).

De smaak is iets zoeter en milder dan broccoli en doet wat aan groene asperges denken. Je eet de hele stengel van deze knapperige groente, die een lekkere crunch heeft mits je ‘m goed bereidt.

Culy College: wat is broccolini en hoe kun je het bereiden?

Hoe kun je broccolini bereiden?

Koken met broccolini is ideaal en vergt een pak minder tijd dan de bereiding van broccoli. Omdat je de hele steel eet, komt er haast geen snijwerk aan te pas: het enige dat je hoeft te doen is ongeveer een centimeter van de stelen afsnijden.

Daarna kun je er verschillende dingen mee doen:

Meng een bussel broccolini met wat olijfolie en een snuif zout en grill ze in een grillpan of in de oven op 220 graden tot de roosjes knapperig zijn en de stelen nog een beet hebben.

Door ze een paar minuten te roerbakken in een paar eetlepels neutrale olie (arachide- of zonnebloemolie) worden ze wat zachter dan wanneer je ze grilt. Kruid ze tijdens het bakken met een snuif zout.

Of kook ze een paar minuten in water voor een zachter resultaat. Bang dat de broccolini die mooie groene kleur verliest? Voeg dan twee eetlepels bicarbonaat aan het water toe.

Een lekker recept met broccolini is deze pittige kip.

Culy College: wat is broccolini en hoe kun je het bereiden?

Nog meer leren tijdens Culy College?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!



Meer leuke content? Like ons op Facebook