Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 21 jun 2018

Culy College: wat is au bain-marie?

Kan je nog geen ei koken, maar wil je wel graag leren hoe je iets lekkers klaarmaakt? Heb je geen idee wat al die termen, ingrediënten en kooktechnieken in recepten betekenen? In onze rubriek ‘Culy College’ leggen we dit keer uit wat au bain-marie precies is.

Culy College: wat is au bain-marie?

Als je iets au bain-marie verwarmt, maak je de inhoud van een kom of pot indirect warm door de pot boven een andere pot heet/kokend water te houden. De inhoud wordt daardoor gelijkmatig verwarmd tot maximaal 100°C. Deze techniek gebruik je vaak om chocolade te smelten. Au bain-marie pas je ook toe als je wil voorkomen dat je eieren gaan schiften.

au bain-marie

De techniek wordt ook in koud water toegepast om soepen, siropen en andere warme gerechten gelijkmatige af te koelen. Want een warme saus die te snel afkoelt kan bijvoorbeeld zuur worden en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Tot slot kun je de techniek ook toepassen in de oven. Dit wordt dan ook vaak gedaan wanneer je terrines, patés, taarten of crème brûlée maakt. Hierbij wordt een schaal of worden meerdere schaaltjes in een braadslee geplaatst, die vervolgens voor een bepaald deel met water wordt gevuld. Op die manier probeer je de gerechten zo geleidelijk mogelijk te garen.

Gerechten waarin je au bain-marie toepast:

Klik op de foto’s voor het recept

Brownies met gezouten karamel

https://culy.be/hemelse-brownies-met-gezouten-karamel/

Millionaires shortbread

millionaires shortbread

Cheesecake met witte chocolade

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy College: wat is au bain-marie?
Sluiten