Alice
Alice Inspiratie 8 dec 2019

Culy college: kun je pasta in koud water koken of niet?

Een lekkere spaghetti, ravioli of eender welke pasta klaarmaken, gaat voor ons altijd gepaard met het volgende ritueel: water aan de kook brengen en de pasta toevoegen. Wij beschouwden deze methode als de enige juiste manier totdat we even geleden deze tweet zagen voorbijkomen …

De pasta-discussie

Een man tweette onlangs dat zijn vriendin altijd ongekookte pasta aan koud water toevoegt en dan pas het vuur aanzet. Not done, volgens hem. Velen gingen met de man akkoord aangezien deze manier ingaat tegen de traditionele manier waarop er eerst wordt gewacht tot het water kookt en dan pas pasta wordt toegevoegd.

Toch reageerden sommigen ook positief. Kookgoeroe Alton Brown bijvoorbeeld geeft hier op zijn website meer uitleg over. Hij zegt dat een grote pot water op voorhand koken volledig overbodig is bij macaroni of farfalle. Bij langere varianten zoals spaghetti en linguine is het wel handiger om veel water op voorhand te koken, maar hij geeft aan dat hij de textuur van pasta in koud water eigenlijk ook lekkerder vindt.

Wat zeggen de experts?

The Huffington Post deed hier verder onderzoek naar en contacteerde een aantal chefkoks. Zij waren unaniem over het feit dat je koud water kunt gebruiken, maar ze vroegen zich wel af waarom je dat zou willen doen …

Voor iemand die thuis bijvoorbeeld macaroni klaarmaakt, kan het inderdaad een goede methode zijn. In een grootkeuken is deze manier echter minder geschikt aangezien de methode met koud water langer duurt en meer aandacht vergt. Het is dus in restaurants bijvoorbeeld minder efficiënt om koud water te gebruiken en sommigen stelden zelfs (in tegenstelling tot Alton Brown) dat de smaak beter is bij kokend water.

Over de smaak zijn velen het dus oneens, maar wat denken jullie? Toch gewoon beter bij onze oude bekende methode blijven of veranderen?

Honger gekregen?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy college: kun je pasta in koud water koken of niet?
Sluiten