Alice
Alice Inspiratie 19 jan 2020

Culy College: Hoe vaak mag je iets in de microgolfoven opwarmen?

We doen het allemaal wel: ineens genoeg van die lekkere soep of spaghettisaus klaarmaken zodat we de overschot kunnen invriezen en daarna in de microgolfoven kunnen opwarmen. Soms zijn de ingevroren porties echter zo groot dat je ze nog eens een tweede keer kan opwarmen en eten. Velen proberen dit echter ten allen tijde te vermijden omwille van mogelijke gezondheidsrisico’s. Wat is er van waar? Culy zocht het even voor je uit.

Hoe vaak in de microgolfoven opwarmen?

Het idee dat je eten niet meer dan één keer kan opwarmen in de microgolfoven heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat bepaalde voeding snel uitdroogt. Hoewel er uitzonderingen zijn (zoals bij spinazie bijvoorbeeld) kunnen restjes gemakkelijk twee keer opgewarmd worden in de microgolfoven.

De algemene regel is wel dat je best niet te veel terug opnieuw opwarmt, omdat er toch meestal wel een (gering) verlies is aan voedingswaarde. Zeker als het gaat om gerechten met vlees of vis beperk je het opwarmen tot maximum één maal. Ook voor andere voedingsmiddelen is dit de regel indien je een goede voedingswaarde wil behouden.

Wat mag je opwarmen?

Soep, stoofpotjes en andere gerechten die veel water bevatten kunnen perfect meer dan één keer opgewarmd worden. Bepaalde gerechten met bijvoorbeeld pasta of vlees zullen echter niet meer zo lekker zijn wanneer je ze meerdere keren in de microgolfoven opwarmt. De kans is groot dat de textuur van deze voeding taaier zal zijn.

Je kan dit echter met een simpel trucje oplossen. Voeg eens een paar lepels water toe aan je pasta met saus vooraleer je het in de microgolfoven stopt. Op die manier blijft het gerecht vochtig en wordt de oorspronkelijke textuur bewaard. Ook als je wat extra saus hebt, kan je deze er aan toevoegen. Plaats dan een deksel op het gerecht zodat het vocht niet verdampt.

Hetzelfde geldt voor rijst en vlees. Voeg een klein beetje vocht toe wanneer je besluit iets voor een tweede keer op te warmen. Dit kan water, saus of bouillon zijn en dek het vervolgens af met een deksel.

Zo kan je gemakkelijk je overschotjes opnieuw gebruiken. Weet wel: hoe meer je opwarmt, hoe meer vitaminen en gezonde voedingsstoffen er verloren gaan.

Meer weetjes voor foodies

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy College: Hoe vaak mag je iets in de microgolfoven opwarmen?
Sluiten