Liselotte
Liselotte Inspiratie 18 aug 2019

Tips om croutons nóg lekkerder te maken

Croutons zijn heerlijk in een salade, in de soep of verkruimeld boven een simpel bord pasta. Met deze tips worden ze nóg lekkerder! 

Goed brood, betere croutons

Ook al werkt een goedkoop brood uit de supermarkt prima, uit kwalitatief goed brood maak je écht betere croutons. Niet alleen de smaak verandert, maar ook de structuur. Wij zijn fan van croutons van zuurdesembrood, maar ook van bijvoorbeeld volkorenbrood of wit brood maak je lekkere croutons.

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Gebruik oud brood

Oud brood is een stuk steviger dan vers brood, waardoor het minder snel uit elkaar valt, maar bovenal nog beter smaken opzuigt.

Heb je geen oud brood in huis? Leg dan een paar sneetjes op een plank en laat ze een uurtje liggen.

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Verschillende vormen van croutons

Dik of dun, blokjes of plakjes: croutons zijn er in alle soorten en maten. En het is helemaal aan jou om te kiezen welke vorm je gebruikt! Dunne plakjes zijn ideaal om te dippen of  om te eten bij een grove salade met voornamelijk sla, terwijl kleine blokjes weer heerlijk zijn als topping van de soep en dobbelsteentjes perfect zijn in een broodsalade.

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Van boter tot baconvet

Misschien wel de belangrijkste smaakmaker is het vet waarin je de croutons bakt. Ja, er zijn mensen die beweren dat croutons prima droog de oven in kunnen, maar vertrouw hen vooral niet. Croutons worden (naar onze smaak) het állerlekkerst als je ze bakt in de olie, boter of nog beter: in dierlijk vet.

Denk aan het vet dat vrijkomt na het bakken van een paar plakjes bacon (altijd bewaren!), of wat dacht je van de restjes vet van een eendenborst? Nog lekkerder: ganzenvet van de poelier.

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Smaakmakers voor croutons

De croutons krijgen hun smaak van het vet waarin je ze bakt én dankzij extra smaakmakers. Zout is natuurlijk een must, maar ook verse of gedroogde kruiden, meegebakken ansjovis, zongedroogde tomaat, knoflook en geraspte harde kazen als parmezaan en pecorino verrichten wonderen.

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Tips om croutons nóg lekkerder te maken
Sluiten