Nancy
Nancy Recepten 6 feb 2019

Culy Homemade: couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui

Deze veggie couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui is door de kikkererwten, rozijnen, komijn en een snuifje kaneel zowel zoet al hartig. Precies wat we nu zo lekker vinden aan de Arabische keuken.

We geven je twee manieren om de couscous te bereiden. De snelle methode die vaak wordt gebruikt is het wellen van de couscous. Traditioneel wordt couscous meerdere keren gestoomd. Kies uit welke methode voor jou het beste werkt met de tijd die je hebt.

Culy Homemade: couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui

Couscous bereiden als een pro

De couscous bereiden kun je dus op twee manieren doen: volgens de aanwijzingen op de verpakking (vaak is dat het wellen van de couscous), of op de wat traditionelere manier. Laatstgenoemde methode duurt iets langer (10 tot 20 minuten), maar dan krijg je wel de lekkerste, fluffy couscous.

Dat gaat als volgt: meng de droge couscous in een grote kom met wat water en olijfolie. Meng het met je handen en zorg dat elke korrel een laagje olie heeft. Als je er nog een beetje liefde in gooit, is het nog een meditatief werkje ook.

Zet een pot met water op hoog vuur. Doe de couscous in een zeef en hang die boven het water. Wacht tot de stoom boven de pot uitkomt; dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep de couscous in een schaal en ga er met een garde doorheen om de couscous licht en luchtig te maken.

Je kunt de couscous opdienen of dit proces nog eens herhalen voor nóg luchtigere couscous. Je zult zien dat de berg couscous dan veel groter wordt, omdat ‘ie zo luchtig is geworden. En voilà: perfecte couscous.

Voor de toppings

Snijd de venkel in reepjes en bewaar de venkeltoppen. Verhit een ruime pan op medium vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de venkel in 10 tot 15 minuten tot ‘ie mooi begint te karamelliseren.

Giet in een ander klein pannetje wat olijfolie en bak daarin de rode uiringen in 20 minuten heel zacht, tot je gekaramelliseerde rode ui hebt. Voeg op het laatst een drupje granaatappelmelasse of rode wijnazijn toe.

Doe de gemalen koriander, komijn en kaneel bij de venkel en voeg de kikkererwten toe. Doe het citroensap en het sap van de sinaasappel erbij, samen met een eetlepel olijfolie. Voeg dan ook de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken, tot het vocht iets is ingedikt. Roer de olijven en rozijnen erdoor en breng op smaak met zout.

Schep de gestoomde couscous op een bord of schaal en schep de groenten erop. Daarop mogen de gekaramelliseerde uien. Het kookvocht van de groenten kun je langs de rand van de couscous druppelen.

Werk de couscous met venkel tot slot af met de venkelloof.

Culy Homemade: couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui

Meer lekkere couscous recepten:

Ontvang Culy wekelijks in je mailbox

* indicates required


Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui
Sluiten