Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 5 feb 2018

Culy Homemade: congee met gember, kip en crispy knoflook

Congee is een Chinese variant op rijstpap, die ook vaak hartig geserveerd wordt. Deze variant met gember, kip en crispy knoflook wordt sowieso je favoriet.

Vanwege de grote hoeveelheid knoflook in dit recept is het misschien wel handig om de volgende dag geen afspraken te plannen. (Zelf heb je gelukkig geen last van die knoflookadem.)

congee met gember, kip en crispy knoflook

Het recept voor congee met gember, kip en crispy knoflook

Kook de rijst in 10 minuten gaar, giet het water af en laat de rijst daarna net zo lang staan met het deksel op de pot. Dit geeft je de tijd om alvast de kip en de andere ingrediënten te snijden. Zet ook je waterkoker al aan.

Giet kokend water bij de rijst (totdat alles onderstaat) en kook de rijst gedurende 30 minuten zachtjes samen met het bouillonblokje, een scheut vissaus en sojasaus (naar smaak), de gember en de kip. De rijst moet je ‘plat’ koken, zodat hij de structuur van rijstpap krijgt.

Roer regelmatig door de rijst, zodat hij niet (te erg) aan de bodem plakt. Hou een beetje kokend water apart. Zo heb je wat extra water mocht je congee nog niet klaar zijn (qua structuur), wanneer je kookwater al helemaal opgenomen is.

Tijdens het koken van de rijst frituur je de schijfjes knoflook in een laagje olie op matig vuur. Ze zijn klaar wanneer ze goudbruin zijn. Laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar de olie in een kommetje, want je hebt nu tegelijk knoflookolie gemaakt.

Meng in een apart bakje de ringetjes rode peper met de azijn. Zet de gehakte koriander ook klaar in een apart bakje. Doe de crispy knoflookschijfjes opnieuw bij de knoflookolie.

Zodra de rijst klaar is, breek je boven elk kommetje een (rauw) ei. Bedek het ei met de hete rijst en laat een paar minuten staan. Roer de rijst daarna door het ei, zodat het ei stolt. Stolt je eitje niet snel genoeg? Dek je kommetje dan even af, bijvoorbeeld met een omgekeerd bord.

Maak je congee af met een flinke hand gesneden koriander en de krokante knoflook. Sprenkel er tenslotte de rode peper in azijn overheen.

Reageer op artikel:
Culy Homemade: congee met gember, kip en crispy knoflook
Sluiten