Recepten 3 dec 2018 Lai-Wah

Churros uit de ‘Kookbijbel’ van Niki Segnit

“Churros moet je zien als een soort inferieure donut, of gewoon als slierten gefrituurd beslag”, aldus Niki Segnit de auteur van de ‘Kookbijbel’.

De Kookbijbel

‘Kookbijbel’ is de langverwachte opvolger van ‘Smaakbijbel’ en telt ruim 600 (!) pagina’s.

De bedoeling van de Kookbijbel is dat het ene recept automatisch naar het andere leidt. In de praktijk wil dit zeggen dat Niki het hoofdstuk over brood opent met een basisrecept, en van daaruit de lezer via flatbreads, focaccia’s en scones naar pistolets, brioches en rumtaartjes leidt.

Wie inziet hoe het ene gerecht voortkomt uit het andere, kan ze vervolgens gemakkelijk uit de losse pols bereiden, totdat het recept zelfs overbodig wordt. Onderweg toont Niki ook hoe je zelf kunt spelen met de recepten en tovert zij platte broden om tot Japanse ni-hachi of Indiase missi roti en maakt ze van een brioche in een handomdraai een verrukkelijke pane al formaggio of praline.

In het hoofdstuk ‘Beslag’ leidt ze je van crêpes, via blini’s en tempura naar uiteindelijk churros. Wij mogen het recept van deze gefrituurde deegslierten delen. Met extra tips!

Het recept voor churros uit de Kookbijbel

Doe de bloem in een kom, roer er het zout door en maak een kuiltje in het midden. Giet het kokende water erin en roer er met een houten lepel een glad en vrij stevig deeg van. Laat het deeg 10 minuten rusten.

Verhit de olie in een friteuse of een grote pot* tot 190 graden. Spuit het mengsel door een stervormig spuitmondje direct in de hete olie, terwijl je de sliert met een schaar op lengtes van ongeveer 12 cm afknipt. Bak de churros in kleine porties 2 tot 4 minuten en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Bestrooi met bloemsuiker of kristalsuiker en serveer ze warm.

Extra tips

  • Gebruik voor een extra lichte textuur zelfrijzend bakmeel, of meng 1 koffielepel bakpoeder door de bloem. Voor extra zoete churros kun je er een paar eetlepels suiker aan toevoegen.
  • Probeer voor zachtere churros een combinatie van melk en water.
  • Sommige koks doen een beetje vanille-extract bij het water.
  • Meng wat kaneel door de suiker. Een verhouding van 4:1 is lekker.* Vul een pot nooit voor meer dan eenderde met olie. Test de temperatuur van de olie met een kloddertje beslag: dat moet na 30 seconden goudbruin kleuren.
de kookbijbel

‘Kookbijbel’ ligt nu in de (digitale) boekhandel aan € 39,99.

Reageer op artikel:
Churros uit de ‘Kookbijbel’ van Niki Segnit
Sluiten