Paulien
Paulien Dessert 6 sep 2019

Culy Homemade: chocolatechip-smoutebollen met gezouten karamel

Smoutebollen, het woord alleen al doet ons watertanden. Doe daar dan nog eens chocoladedruppels en gezouten karamel bij en we worden helemaal gek. De ultieme guilty pleasure dus, want dat mag ook al eens.

De gezouten karamel kan je in de meeste winkels gewoon kopen, de lekkerste varianten koop je in speciaalzaken zoals Dille & Kamille. Maar je kan het natuurlijk ook helemaal zelf maken, want dat is toch altijd net iets lekkerder.

smoutebollen

Chocolatechip-smoutebollen

Meng in een grote kom met een mixer de bloem met het snufje zout.

Verwarm ondertussen de melk tot -ie lauw is. Voeg de gist en de suiker daaraan toe.

Laat de boter smelten in een ander pannetje.

Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg dan ook de gesmolten boter toe en daarna de eieren, één voor één. Meng daarna de chocolate chips door het beslag.

Schep het beslag in twee kommen, dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje staan, om te rijzen.

Gezouten karamel

Smelt voor de gezouten karamel de suiker met het water in de pan. Roer niet en vertrouw op de suiker; deze zal vanzelf gaan smelten, borrelen en vervolgens verkleuren tot karamel. Dat vult je keuken ook met een heerlijke geur.

Voeg, als de karamel klaar is, de twee eetlepels slagroom toe. Pas op, dit gaat borrelen! Breng op smaak met een flinke snuif zout

smoutebollen

Oliebollen frituren

Als het smoutebollenbeslag gerezen is, kun je de olie gaan verhitten, tot 160 graden. Wij gebruiken zonnebloemolie om te frituren.

Haal twee eetlepels door de warme olie, schep een bergje beslag op de lepels en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden. Let op: doe niet teveel smoutebollen tegelijk in de hete olie, want dan zakt de temperatuur te ver naar beneden.

Als de smoutebollen mooi bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken.

Serveer de chocolatechip-smoutebollen met poedersuiker en doop ze in een kommetje met salted caramel. Of slinger met een lepeltje wat sliertjes salted caramel over de smoutebollen heen. Werk af met een klein beetje grof zeezout.

smoutebollen

Nog meer lekkers met gezouten karamel?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy Homemade: chocolatechip-smoutebollen met gezouten karamel
Sluiten