Culy Homemade: chocolademousse met hazelnoten-praliné

Chocolademousse maken is helemaal niet zo moeilijk. Het is bovendien ontzettend leuk om te doen. Chocolade smelten, eiwitten voorzichtig door de chocolade spatelen totdat je een fluffy mengsel hebt … daar gaat ons culy-hartje sneller van kloppen.

Wij maakten er een hazelnoten-praliné bij. Dat zorgt voor een fijne crunch, als tegenhanger van de romige mousse.

Culy Homemade: chocolademousse met hazelnoten-praliné

Zo maak je deze chocolademousse met hazelnoten-praliné

Smelt de chocolade voor de chocolademousse au bain marie. Zet de boter alvast klaar.

Scheid de eieren, doe de eiwitten in een grote kom en zet de eidooiers apart. Klop de eiwitten met een mixer tot ze net niet stijf zijn.

Als de chocolade gesmolten is, roer je de boter erdoor. Schenk er dan de hete espresso bij.

Roer dan de eidooiers door het chocolademengsel. Doe dit rap en krachtig, tot ze helemaal zijn gemengd.
Daarna kun je ook de eiwitten voorzichtig mengen met de chocolade, tot een luchtige chocolademousse.

Schep de mousse in 6 schaaltjes, dek ze af met huishoudfolie en zet ze minstens 4 uur in de koelkast, om op te stijven.

Culy Homemade: chocolademousse met hazelnoten-praliné

Voor de hazelnoten-praliné

Rooster de hazelnoten in een droge pan tot ze goudbruin kleuren. Voeg de suiker toe aan de warme pan en laat rustig smelten. Als de suiker helemaal is gesmolten en ook een goudbruine kleur heeft, giet je het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, om uit te harden.

Dek de plak af met een velletje bakpapier en sla erop los met een deegroller.

Smelt daarna de overige 100 gram chocolade en giet die over de opgesteven chocolademousse. Strooi de flinters hazelnoten-praliné eroverheen en zet terug in de koelkast, tot de chocolade bovenop ook is uitgehard (dat duurt een paar minuten). En dig in!

Culy Homemade: chocolademousse met hazelnoten-praliné

Recept: The Christmas Chronicles van Nigel Slater

Meer leuke content? Like ons op Facebook