Paulien
Paulien Tips & Tricks 25 dec 2019

Cava, prosecco of champagne: wat past het beste bij jouw nieuwjaarsdrink?

Met het nieuwe jaar in aantocht, is het tijd voor bubbels. Maar welke bubbels passen het beste bij jouw feestje? En is er zelfs verschil tussen cava, prosecco en champagne? Wij zochten het uit!

Wat is het verschil?

Champagne

Champagne wordt gemaakt in de champagnestreek in Frankrijk van de beste druivensoorten. Als de champagne gemaakt is, moet elke fles tussen de 1 en de 3 jaar rijpen. Die duurdere druivensoorten en het feit dat champagne ‘maken’ langer duurt, zorgt ervoor dat een fles champagne vaak wat meer kost.

Er zijn ook veel verschillende soorten champagne, zoals: demi-sec, doux, brut, … Hou je van een meer zoete smaak, dan kies je het best voor een doux. Wil je een zeer droge champagne? Neem dan de brut. Wil je de gulden middenweg? Kies dan voor de demi-sec.

Cava

Cava is het Spaanse broertje van champagne en wordt nagenoeg op exact dezelfde manier gemaakt. Voor cava worden wel iets goedkopere druiven gebruikt, dat ze goedkoper zijn, heeft vooral te maken met het warmere klimaat in Spanje.

De verschillende soorten cava komen overeen met die van champagne. Zo heb je ook de brut, de semi-secco en de dulce.

Prosecco

Prosecco wordt op een andere manier bereid dan de bovenstaande bubbels. Deze rijpt namelijk niet in de fles maar in een tank, waardoor de smaak iets minder gecompliceerd is. Prosecco smaakt jonger en zoeter en is dus toegankelijker qua smaak.

Waar de verschillende soorten bij champagne en cava samen hangen met de hoeveelheid suiker in de drank, is de naam van de soort bij prosecco afhankelijk van de hoeveelheid koolzuur. Spumante wil zeggen sterk bruisend, frizzante is iets minder bruisend en spent is niet-bruisend.

Welke past het beste bij jou?

Wil je een goede, droge smaak en wil je daar graag wat meer geld aan geven? Kies dan voor de champagne. Ben je niet zo’n fijnproever en zou je liever voeg je er liever wat appelsiensap aan toe? Kies dan voor een prosecco of een cava. Grote fan van zoete bubbels? Dan is prosecco the way to go!  Heb je bubbels nodig voor een cocktail? Ook dan is cava of prosecco perfect.

Wat je ook kiest, het zal sowieso een leuk feestje worden! Gelukkig nieuwjaar!

Bron: Wijnblog

Reageer op artikel:
Cava, prosecco of champagne: wat past het beste bij jouw nieuwjaarsdrink?
Sluiten