Lai-Wah
Lai-Wah Recepten 29 aug 2018

Carnitas: het Mexicaanse antwoord op pulled pork

Carnitas is de Mexicaanse versie van de Amerikaanse pulled pork. Het bestaat uit kleine stukjes gekruide varkensschouder en wordt vaak geserveerd op een tortilla.

Carnitas: het Mexicaanse antwoord op pulled pork

Carnitas is een gerecht dat lijkt op pulled pork, omdat het ook bestaat uit varkensvlees dat langzaam gegaard wordt in reuzel (varkensvet) en daarna opgebakken tot het krokant wordt. Carnitas betekent letterlijk ‘kleine stukjes vlees’ en wordt in Mexico zowel als ontbijt, lunch en diner gegeten.

Carnitas op een tortilla

In Mexico vind je talloze eettentjes die carnitas verkopen en porties-lang met hetzelfde vet werken, zodat de smaak van het vlees intenser wordt. Vervolgens wordt het vlees geserveerd op een tortilla met zwarte bonen, rijst, verse koriander en salsa.

carnitas

Zo maak je zelf carnitas

Verwarm de oven op 180 graden.

Wrijf het vlees goed in met 1 eetlepel zout en zet bak het in een ovenbestendige braadpan of stoofpot in de olie tot het bruin kleurt. Zorg ervoor dat de stukken los van elkaar liggen, anders zullen ze gaan stomen in plaats van braden. Bak dus in kleine porties. Zet het vlees apart.

Verwijder het overtollige vet uit de braadpan met een vel keukenpapier en schenk een bodempje water in de pan en roer met een houten lepel over de bodem om al het vlees van de bodem te schrapen.

Doe de stukken vlees terug in de pot en schenk er genoeg water bij tot het vlees voor 2/3 onderstaat. Doe het kaneelstokje, chilipoeder, laurierblaadjes, komijn, look en chilivlokken erbij en zet de pot zonder deksel ongeveer 3,5 uur in de oven.

Roer af en toe en laat in de oven staan tot het grootste deel van het vocht is verdampt het vlees uit elkaar valt. Haal dan de pot uit de oven en haal de stukjes vlees uit het water en leg op een schaal.

Trek als het vlees voldoende is afgekoeld, de stukken in kleine reepjes. Leg ze terug in de pot en schuif terug in de oven tot al het vocht is verdampt en het vlees krokant en gekaramelliseerd is. Schep het vlees zo nu en dan om.

Serveer het vlees op zachte maistortilla’s en garneer met een schijf avocado, wat rauwe ui, gehakte korianderblaadjes en hotsauce.

Goesting in meer Mexicaanse gerechten?

De 10 lekkerste Mexicaanse gerechten op Culy

carnitas
Reageer op artikel:
Carnitas: het Mexicaanse antwoord op pulled pork
Sluiten