Lissa
Lissa Inspiratie 7 apr 2019

Hoe voorkom je brand in de keuken en hoe doof je het vuur?

Bij brand in de keuken moet je snel handelen: je hebt nog geen minuut om het vuur onder controle te krijgen voor het eigenlijk al te laat is. Omdat je op dat moment zelf misschien bevriest en niet weet wat je moet doen, is het handig om van tevoren al een stappenplan te kennen. Het zou toch fijn zijn als je kleine keukenbrandje niet zou veranderen in een afgebrand huis.

Voorzorgsmaatregelen bij brand in de keuken

Een van de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen is het (laten) installeren van een brandalarm in de keuken. Dat zorgt ervoor dat je sneller kunt handelen als je het niet meteen in de gaten hebt. Er zijn brandalarmen die ook afgaan door de gevaarlijke stof koolstofmonoxide, die zijn hard aan te raden.

Daarnaast zou je een brandblusser kunnen aanschaffen, maar dat is lang niet voor iedereen nodig. Die vergen namelijk veel onderhoud. Als je er wel een hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je goed weet hoe je die moet gebruiken. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het voor velen niet.

Koken met aandacht

Verder is het vooral belangrijk om aandachtig te koken. Het is verleidelijk om even iets anders te doen als je pan op het fornuis staat, maar dat is wel het moment waarop de meeste keukenbrandjes ontstaan. Ook de oven aanzetten en zelf de deur uit gaan, is niet zo verstandig. Als iets lang in de oven moet op een lage temperatuur, kun je natuurlijk wel gewoon andere dingen in het huis doen.

De temperatuur is dus zeker iets om op te letten. Als je olie te hoog verwarmt, komt die bijvoorbeeld op een punt dat die zonder toevoegingen zelf in brand kan schieten.

Tot slot een vanzelfsprekende, maar wel een belangrijke tip: brandbare materialen moet je uit de buurt van vuur houden. Een theedoek of papiertje vlak naast een gasfornuis kan zelfs vuur vatten als het niet daadwerkelijk in het vuur komt. Datzelfde geldt voor sommige losse kledingstukken.

brand in de keuken

Als de brand is uitgebroken: blussen!

Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je weet hoe je brand kunt blussen en waar je de materialen daarvoor kunt vinden. Hoewel je eerste reactie misschien is om vuur te blussen met water, maakt dat het in combinatie met olie of elektriciteit enkel erger. Je kunt beter zorgen dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen.

Dat doe je bij vuur in de pan bijvoorbeeld door het vuur uit te zetten (als dat mogelijk is) en een deksel, bakplaat of blusdeken op de pan te leggen. Wat ook helpt is om het vuur te doven met zuiveringszout (baking soda). In beide gevallen zal het vuur ‘zuurstof te kort komen’.

Vuur in de oven is minder gevaarlijk, in de zin dat het natuurlijk opgesloten zit. Ook in dat geval moet je de oven zo snel mogelijk uitzetten als dat veilig kan, maar daarna te wachten tot het vuur zelf uitbrandt. Zorg ervoor dat je niet (we herhalen: niet) de deur opendoet om te checken. Als het vuur uit de oven komt, kun je het wederom proberen met baking soda of een brandblusser.

Ken je vluchtroutes

Gaat het om iets heftiger dan een klein keukenbrandje? Zorg er altijd voor dat je de vluchtroutes van je eigen huis kent en probeer iedereen zo snel mogelijk uit het huis te krijgen. Zorg daarbij dat je alle deuren achter je dichtdoet, dat houdt het vuur tegen. Daarna kun je 112 bellen, indien je dat nog niet hebt gedaan.

Twijfel je of het een brand is die je wel of niet kunt blussen, dan kun je alsnog 112 bellen. In het ergste geval is het vuur al uit als de brandweerlieden komen, maar zij kunnen dan alsnog checken of de kust écht helemaal veilig is. Stay safe!

Is enkel je cheesecake aangebrand? Misschien is dat nog niet zo erg als je zou denken.

Culy Homemade: burnt cheesecake (bewust aangebrande cheesecake)

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Serious Eats

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Hoe voorkom je brand in de keuken en hoe doof je het vuur?
Sluiten