Paulien
Paulien Inspiratie 10 feb 2019

6 tips om nóg meer uit je boerenkoolstoemp

Tijdens de koude wintermaanden smaakt een lekkere stoemp altijd. En je krijgt ook nog eens een degelijke portie vitamines binnen. Wij delen graag onze favoriete tips om nóg meer uit je boerenkoolstoemp te halen.

1. Baking soda is je vriend

Wil je dat je boerenkool stralend groen blijft? Voeg dan een eetlepel baking soda toe aan het kookwater waarin je de boerenkool kookt. Het goedje zorgt ervoor dat de groente intens groen uit het kookwater komt. En dat eet lekker, want we eten toch nog steeds een beetje met onze ogen.

Deze tip werkt ook bij andere groene groenten, zoals sperziebonen of spruitjes.

boerenkoolstoemp

2. Laat zitten, die schil

Heb je een hekel aan aardappelen schillen? Dat hóéft natuurlijk niet, voor je stamppot boerenkool. Want ook met schil kun je die aardappels alsnog prima door je boerenkool stampen. Het oogt misschien iets minder mooi, maar smaakt heerlijk.

Bovendien zorgt de schil van de aardappel ervoor dat de vitamines in de aardappel blijven zitten en minder gauw in het kookvocht gaan zitten (dat water dat je later weggooit), aldus het Voedingscentrum. Daarnaast bevat de schil ook weer extra vezels. Dus laat maar zitten, die schil.

View this post on Instagram

De champagne onder de aardappelen; de Opperdoes aardappel. Het is een seizoensproduct dus reserveer snel om deze rakker te proeven bij De Betere Tijden. #debeteretijden #restaurant #potato #opperdoes #opperdoezerronde #finedininglovers #finedining #foodporn #foodphotography #food #chef #groningen #chefspecial

A post shared by De Betere Tijden (@debeteretijden) on

3. Power to the pieper

Nu we het toch over piepers hebben: de ene aardappel is de andere niet. En die beïnvloedt dan ook de smaak van je boerenkoolstoemp. Experimenteer dus en ontdek je favoriet, maar kook wel altijd met bloemige aardappelen.

4. Meesterlijke saus

Onze favoriete saus voor boerenkool is zó lekker, dat we er soms van dromen. Je maakt ‘m heel makkelijk. Fruit in een beetje boter een fijngesnipperd sjalotje en een gehakte teen knoflook aan tot ze zacht zijn. Doe er een fikse eetlepel sambal oelek bij en laat nog even aanfruiten. Goede fond of bouillon erbij (of als je wat sneller wil zijn: een blokje vleesjusconcentraat) en eventueel wat losgeroerde maizena om de jus te laten indikken.

 

boerenkoolstoemp

 

5. Stamppot cavolo nero

Ben je een beetje uitgekeken op de Vlaamse boerenkool? Probeer dan eens zijn Italiaanse broertje: cavolo nero. Deze bladgroente is wat steviger dan onze variant en wordt ook wel palmkool genoemd. Verwerkt in een stamppot, geeft ‘ie iets meer bite. Lekker! Ga dus eens op zoek in je supermarkt of groentenwinkel.

boerenkoolstoemp

6. Boerenkool anders

Ook nog een hele leuke tip: culinair journalist Karin Luiten geeft de tip om de boerenkool eens knapperig te bakken in de oven.  Ze mengt 3/4 van de knapperige boerenkool door de aardappelpuree en strooit de rest eroverheen, als knapperige touch. Lekker!

Probeer ook eens boerenkool à la crème

Culy Homemade: boerenkool à la crème

Reageer op artikel:
6 tips om nóg meer uit je boerenkoolstoemp
Sluiten