Nancy
Nancy Inspiratie 30 aug 2019

Culy college: Wat is nixtamalisatie?

Nixta-wadde? Nixtamalisatie! Tijdens Culy College leggen we je deze kooktechniek kort uit.

Wat is nixtamalisatie?

Door water te mengen met calciumhydroxide krijg je alkalisch water. Als je daarin iets kookt (voornamelijk groenten), krijgt het voedsel een hoge zuurgraad.

Dit water wordt ook weleens lime water genoemd, maar vergis je neit: het heeft niets te maken met het groene citrusvruchtje. De calciumhydroxide is in feite gebluste kalk.

Hoe doe je dat?

Soms is het goed om je groenten na het kookproces een nacht te laten staan. In het geval van gedroogde maïs bijvoorbeeld kun je het na een nacht rusten vermalen tot deeg waarmee je de lekkerste tortilla’s maakt.

Liever een herfstige pompoen? Snijd die in blokjes en kook anderhalf uur. De binnenkant wordt zo een extreem romige pompoenpuree, terwijl de buitenkant gewoon intact blijft. Zo wordt een simpel blokje pompoen ineens een ware delicatesse.

Culy college: wat is nixtamalisatie?

Wat zijn de voordelen van nixtamalisatie?

Door nixtamalisatie blijft de vorm van je blokje pompoen helemaal intact, zelfs na anderhalf uur koken. De buitenkant lijkt dus een gewoon blokje pompoen, maar de binnenkant … oh, die binnenkant bevatte boterzachte pompoenpuree.

Culy college: wat is nixtamalisatie?

Proef je die kooktechniek terug in je eten? Nee. Maar je eten wordt er wel veel smakelijker door. Niet voor niets gebruikten de Azteken deze kooktechniek al, bedoeld om rauwe maïskorrels eetbaar te maken. Door nixtamalisatie is het schilletje van de maïs makkelijk te verwijderen, worden voedingsstoffen verhoogd en smaken en aroma’s versterkt.

Ook vandaag de dag wordt dit proces nog toegepast: bijna alle tortilla’s komen tot stand door nixtamalisatie. In dit filmpje leggen ze daar meer over uit:

Meer bijleren? Lees dan ook:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Culy college: Wat is nixtamalisatie?
Sluiten