Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 9 jun 2019

Bieten koken als een pro doe je zo

Bieten (of rode bieten) zijn heel erg gezond en staan bekend om hun typische, aardse smaak. Bietjes worden heerlijk zoet wanneer je ze kookt. Bieten koken? Dat doe je zo.

Bieten koken als een pro doe je zo

Rode bieten koken is de meest voorkomende manier om de knolgroente te bereiden. Wat heb je nodig?

  • Gebruik ongeschilde bieten. Je hebt keuze uit een zomerbiet of winterbiet (de zomerbiet is wat kleiner)
  • Water
  • Zout

Zomerbieten kun je het beste 20 tot 30 minuten koken, terwijl de winterbiet meer tijd nodig heeft, omdat ‘ie groter is. De winterbiet kook je zo’n 1,5 tot 2 uur.

Wil je tussendoor testen of de rode biet gaar is? Prik er dan met een vork in. Als die er makkelijk in gaat, is ‘ie gaar. Ook kun je checken of de schil al los zit. Zo ja, dan is de biet gaar.

Rode biet bewaren

Als de rode biet eenmaal gekookt is, haal je ‘m uit de pot en kan je de schil eraf pellen. Snijd de biet vervolgens in blokjes, reepjes of plakjes. En voilà!

Omdat het een aardig tijdrovende klus is, is het een aanrader om veel bieten in één keer te koken en ze te bewaren voor een volgende keer. In de koelkast kan je ze zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Je kan ze dan bijvoorbeeld makkelijk meenemen in een bakje naar je werk en aan je salade toevoegen óf je stopt ze ‘s avonds in de oven met wat lekkere olijfolie en kruiden.

Lekkere recepten met rode biet?

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Bieten koken als een pro doe je zo
Sluiten