Lisanne
Lisanne Inspiratie 28 apr 2019

Dit betekenen de symbolen op je oven

We gebruiken ze zo vaak, onze oven, en toch kennen we de symbolen niet. Met de juiste stand zal je gerecht nochtans veel lekkerder worden. Daarom hier een lijstje met de betekenis van de symbolen op je oven. 

Heteluchtoven

De heteluchtoven zorgt ervoor dat de warmte in je oven gelijkmatig verdeeld wordt door middel van een ventilator. Dit is ideaal voor wanneer je met meerdere platen werkt.

Onderwarmte

Het meest simpele symbool op de oven: onderwarmte. De perfecte ovenstand als je iets au bain-marie wilt bereiden of om een gerecht aan de onderkant bij te bruinen. Deze stand wordt niet zo vaak gebruikt.

Onder- en bovenwarmte

Dé ovenstand voor alle bakkers onder ons en ook de meest gebruikte.

Wanneer je de stand onder- en bovenwarmte gebruikt komt er van twee kanten hitte op het gerecht. Dit is dus perfect voor het rijzen van deeg, maar ook voor het bakken van vlees of ovenschotels. Deze stand is minder geschikt om op verschillende niveaus te bakken aangezien de platen de warmte tegenhouden.

Grillstand

Dit symbool met krokodillentandjes aan de bovenkant is de grillstand. Deze gebruik je wanneer je een gerecht wil gratineren. Houd je gerecht wel goed in het oog want het kan snel aanbranden.

Geventileerde grill

Dit is een variant op de normale grillstand hierboven: de geventileerde grill. Het is een combinatie van de heteluchtoven en de grillstand. De warme lucht zal goed verspreiden en tegelijkertijd zal de bovenkant lekker knapperig worden.

Magnetronstand

Dit is eigenlijk geen echt ovensymbool. Het staat namelijk voor de magnetronstand.

Pizzastand

Ben je zot van pizza? Dan is deze stand voor jou. Het is namelijk een combinatie tussen de onderwarmtestand en de heteluchtoven. Zo wordt jouw pizza perfect gebakken en krijgt hij een knapperige korst.

Ontdooien

In de meeste ovens kan je ook jouw gerecht ontdooien dankzij de ontdooistand. Ontdooi zo bijvoorbeeld je bevroren brood.

Stomen

De stoomstand herken je aan de drie wolken. Deze stand is voor het stomen van aardappelen, vis, groenten, enzovoort. Wanneer je je gerechten stoomt, blijven de voedingsstoffen ervan beter bewaard.

 

Voila, nu je een echte symbolenkenner bent is he t tijd  voor een over(/n)heerlijke ovenschaal. Hier is nog wat inspiratie:

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Reageer op artikel:
Dit betekenen de symbolen op je oven
Sluiten