Culy Homemade: Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip

Een Aziatische rijstbowl met ei en krokante kip is verschrikkelijk lekker. In Japan noemen ze het oyako don. Dat betekent letterlijk ‘ouder & kind rijstschotel’, omdat er zowel kip als ei in dit recept gaat.

We hebben zelf een draai aan deze Aziatische klassieker met omelet gegeven, want dat maakt koken nu net zo leuk. De miso-mayonaise is trouwens optioneel, maar wél een aanrader.

Wat gaan we doen: je bakt eerst de kip krokant – à la een kipschnitzel -, die gaat in reepjes in de saus en dáár gaat dan weer wat losgeklopt ei overheen. Zo krijg je een krokante kipschnitzel ín een omelet, als het ware.

Krokant gebakken kip in saus leggen? Dan gaat het krokante er toch af? Probeer het toch maar eens.

Japanners combineren wel vaker krokant met saus, zoals tempura geserveerd in een noedelsoep. Geen probleem dus, maar het betekent wel dat je je gerecht het best meteen op kunt eten. Lijkt ons geen probleem …

Aziatische rijstbowl met ei

Recept voor Aziatische rijstbowl met ei

Zet drie borden klaar: eentje met bloem, eentje met een losgeklopt ei en een bord met panko. Kruid de bloem met zout en peper.

Sla de kipfilets met een deegroller of vleeshamer plat tussen twee stukken bakpapier (of huishoudfolie), tot ze een dikte hebben van ongeveer 1 centimeter. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper.

Laat een flinke klont roomboter of wat zonnebloemolie heet worden in een grote pan op middelhoog vuur.

Haal de lapjes kip eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door de panko. Bak ze daarna aan beide kanten krokant in de pan. Leg ze even opzij op een bord met keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes.

Meng ondertussen in een kom de bouillon met de mirin, suiker en sojasaus. Klop in een andere kom de twee eieren los.

Bak de gember en knoflook een minuutje op medium vuur in een grote pan. Doe de bouillon met de andere smaakmakers in de pan en laat ongeveer 4 minuten zachtjes inkoken tot een iets dikkere saus.

Leg de in reepjes gesneden kipschnitzels voorzichtig in de saus in de pan en giet dan de losgeklopte eieren eroverheen. Zorg dat de kip helemaal omringd is door ei.

Laat dit een paar minuten bakken op medium tot laag vuur tot de omelet helemaal gestold is.

Verdeel de omelet daarna in twee stukken. Schep wat gekookte rijst in een kom en leg daar de omelet met de krokante kip voorzichtig bovenop.

Strooi er wat bosui en bieslook overheen. Meng in een kommetje de mayonaise met de witte miso en maak je rijstbowl met ei af met een lik miso-mayonaise.

Ook lekker met wat gewokte spinazie of paksoi ernaast.

Aziatische rijstbowl met ei

Meer leuke content? Like ons op Facebook