Sharon
Sharon Inspiratie 14 apr 2019

Asperges koken? Zo maak je de lekkerste witte asperges

Wanneer de maand april op de kalender verschijnt, is het weer tijd voor verse witte asperges, ook wel bekend als ‘het witte goud’. Lang genieten van deze gezonde en lekkere groente is er echter niet bij, want het aspergeseizoen is ontzettend kort. Eind juni zwaaien we de asperges uit en moeten we weer een krappe tien maanden wachten voordat ze op ons bord verschijnen … Wij leren je hoe je asperges het best kunt koken.

Omdat het aspergeseizoen zo kort is, zijn aspergers relatief duur. Is op zich niet erg – wij vinden het geen probleem om iets meer te betalen voor eten dat we écht lekker vinden – maar wél zonde als je de asperges te kort of te lang kookt.

Lees ook: Het verschil tussen witte en groene asperges

Voor het koken: asperges schillen

Als je asperges niet schilt voordat je ze klaarmaakt, zullen ze erg taai zijn. Niet lekker en al helemaal niet zoals ze bedoeld zijn. Voordat je de asperges schilt, kan je ze daarom het best even een half uur in koud water laten weken.

Pak er een dunschiller bij. Houd de asperges voorzichtig beet bij de kop (echt voorzichtig, want de kop is het lekkerste gedeelte van de asperge!) en schil richting de onderkant de stugge schil eraf.

Probeer het schillen in één geleidelijke beweging te doen. Herhaal het schillen totdat je helemaal rond bent geweest. Vergeet ook niet om een centimeter van de onderkant van de asperges af te snijden, want asperges hebben een hard en taai ‘kontje’.

Asperges koken: hoe lang?

Heb je een aspergepot in de kast liggen? Good for you, dit is immers de makkelijkste manier om asperges in te koken. Vul de pot met water en zorg dat de kopjes van de asperges net iets boven het water uitsteken.

Kook je voor één persoon? Dan is ongeveer 10 minuten koken voldoende. Wanneer je aan de slag gaat met een grotere pot en meer asperges, houd dan zeker 15 tot 20 minuten aan.

Aspergesaus

In de tijd dat de asperges koken kan je een van deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges maken.

Asperges koken? Zo maak je de lekkerste witte asperges

Wanneer zijn mijn asperges gaar?

Wanneer je asperges klaar zijn, hangt af van jouw voorkeur. Houd je van beetgare groenten of vind je het lekkerder als je asperges goed doorgekookt zijn? Asperges zijn in elk geval klaar als je met een vork in de onderkant van de asperge kunt prikken, zonder dat dit al te veel moeite kost.

Nog een leuk trucje: als je één asperge uit de pot haalt en deze op een vork laat balanceren, moet hij lichtjes buigen. Buigt hij niet, dan moet ‘ie nog even terug het kokende water in.

Zijn ze klaar? Schep de asperges dan uit het kokende water. Gooi het water niet weg, want hier kan je een heerlijke aspergesoep van maken. Serveer de asperges zo snel mogelijk, want direct uit de pot zijn ze immers het allerlekkerst.

De lekkerste aspergerecepten

Asperges koken? Zo maak je de lekkerste witte asperges

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Asperges koken? Zo maak je de lekkerste witte asperges
Sluiten